Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αναζητά η Γερμανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα προγράμματα εύρεσης εργασίας.

Ευκαιρίες εργασίας στη Γερμανία σε νοσηλευτές και γιατρούς παρέχουν δύο νέα προγράμματα που υλοποιεί ο Σύλλογος Διεθνούς Εργασίας για νέους (vij), μέσω των γραφείων διασύνδεσης που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας.

Το πρόγραμμα «Your first Eures job» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απευθύνεται σε γιατρούς και νοσηλευτές ηλικίας 18 έως 30 ετών βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου τα βιογραφικά τους στο Σύλλογο (chasioti@vij-stuttgart.de και vatti@vij-stuttgart.de). Εκείνος αναλαμβάνει στη συνέχεια να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις και εταιρείες στην περιοχή της Βάδης Βυτεμβέργης, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί μελλοντικοί εργοδότες. Αντίστοιχα αναμένεται να «ανοίξει» το επόμενο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα Fair Connect Campus που απευθύνεται σε νοσηλευτές ηλικίας 18 έως 35 ετών που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία.

«Η ζήτηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στη Γερμανία είναι μεγάλη και το σχετικό ενδιαφέρον δεν έχει μειωθεί», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του Γραφείου διασύνδεσης του Συλλόγου Διεθνούς Εργασίας για νέους (vij) που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, Ελίνα Βάττη. Η ίδια αναφέρει ότι από την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου, στα τέλη του 2013, 65 με 70 Έλληνες και Ελληνίδες περίπου έχουν βρει δουλειά στη Γερμανία ενώ αναζητούνται άλλα τριάντα άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος «Your first Eures job».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η λειτουργία του γραφείου προσδίδει ασφάλεια στους ενδιαφερόμενους με την έννοια ότι διασφαλίζει την τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν εργαζόμενους και των ατόμων που αναζητούν εργασία. «Το κύμα μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο και έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης και περίεργων συμβολαίων. Υπάρχουν εταιρείες που υπόσχονται συμβόλαια, υπάρχουν πολλοί μεσάζοντες και πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος να πέσει κάποιος θύμα αυτής της εμπορευματοποίησης της μετανάστευσης», σημειώνει η κ. Βάττη και τονίζει ότι ο Σύλλογος vij εδώ και 130 χρόνια ασχολείται με την παροχή υποστήριξης και βοήθειας σε μετανάστες που αναζητούν εργασία στη Γερμανία.

Μιλώντας ειδικά για το πρόγραμμα «Your first Eures job», επισημαίνει ότι ο Σύλλογος Διεθνούς Εργασίας για νέους (vij) έχει λάβει ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός μια επιδότηση ώστε να παρέχει υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των νέων άνεργων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ευκαιρία εργασίας στη Γερμανία. Έτσι επιδοτεί με 1200 ευρώ μαθήματα εκμάθησης της Γερμανικής γλώσσας ώστε να φτάσει ο κάθε υποψήφιος σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Παράλληλα τα στοιχεία και το βιογραφικό κάθε ατόμου εισάγονται σε ένα σύστημα αναζήτησης κατάλληλων εργοδοτών στη Βάδη Βυτεμβέργη. Εφόσον προκύψουν δυνατότητες εργασίας, γίνεται πρώτα μια γνωριμία του υποψηφίου εργαζόμενου και του εργοδότη μέσω skype. Ο vij προσφέρει διερμηνεία, βοήθεια και υποστήριξη στον υποψήφιο και όταν υπάρξει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές ο υποψήφιος καλείται να μεταβεί στη Γερμανία για να γνωρίσει από κοντά την εταιρεία στην οποία θα εργαστεί, να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

«Εμείς είμαστε πάντα εκεί για να διασφαλίσουμε ότι το συμβόλαιο που του προσφέρεται είναι καθόλα νόμιμο και σύμφωνο με το Γερμανικό δίκαιο. Παράλληλα διασφαλίζουμε ότι ο εργαζόμενος θα λάβει όλες τις επιδοτήσεις που προβλέπονται όπως και υποστήριξη για τη μετάφραση όλων των απαραίτητων εγγράφων. Προσφέρουμε επίσης πρόσβαση σε υποστήριξη από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσουν σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινότητας», λέει η κ. Βάττη.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται, άλλωστε, να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Fair Connect Campus που απευθύνεται σε νοσηλευτές ηλικίας 18 έως 35 ετών που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία. Η διαφορά του από το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι η εκμάθηση της γλώσσας θα ξεκινά εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον και γίνει η πρώτη συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Μεταξύ άλλων προσφέρονται μαθήματα για την καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας και της ορολογίας που χρησιμοποιείται στη νοσηλευτική, συνολικής διάρκειας τεσσάρων μηνών, οικονομική υποστήριξη που ανέρχεται στα 400 ευρώ το μήνα, κάλυψη του κόστους για τη διεκπεραίωση εγγράφων, υποστήριξη σε όλη τη διαδικασία της αναγνώρισης των δικαιολογητικών, επίδομα 890 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης στη Γερμανία και υποστήριξη εκεί από άτομα που μιλούν ελληνικά. Επιπλέον, καθώς προαπαιτείται η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Α2, ο vij προσφέρει δωρεάν μαθήματα εκμάθησης Γερμανικών μέχρι το επίπεδο Α2.

«Είναι δύσκολο για κάθε άνθρωπο να αφήσει πίσω του τη χώρα και το περιβάλλον του. Ανοίγεται όμως μπροστά του ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις», σχολιάζει η εκπρόσωπος του Συλλόγου Διεθνούς Εργασίας για νέους (vij) και μιλά με τα πιο εγκάρδια λόγια για τους Έλληνες που εργάζονται ήδη στη Γερμανία και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος μαζί τους. «Είμαστε φίλοι. Θα έρθουν σύντομα για διακοπές στην Ελλάδα και σίγουρα θα τους συναντήσουμε εδώ σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο...», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.