Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ζητούν "μαχαίρι" στις πρόωρες συντάξεις - Ανατροπή στα όρια ηλικίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επισπεύδονται οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις, με τα πρώτα μέτρα να έρχονται το 2016.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να ισχύσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 62ο έτος.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του Brussels Group, όπου συζητείται διπλή παρέμβαση στις πρόωρες συντάξεις. Την ίδια στιγμή παραμένουν οι πιέσεις από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρίως όσον αφορά το καυτό θέμα των συντάξεων, με την ελληνική πλευρά να βάζει «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο μέτωπο των πρόωρων συντάξεων έχουν μπει επί τάπητος δύο ρυθμίσεις:

-Επιβολή οικονομικών αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη σύνταξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα αυξηθεί το λεγόμενο "πέναλτι" που επιβάλλεται σε περιπτώσεις ταχύτερης εξόδου (και το οποίο είναι 4,5% ή 6% τον χρόνο ανάλογα με το Ταμείο).

-Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας μέχρι να φτάσει το 62ο έτος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με αύξηση κατά έξι ή δώδεκα μήνες τον χρόνο του ορίου συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη μεταβατική περίοδος και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Οι αλλαγές

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν οι αλλαγές να "τρέξουν" από το 2016, βάζοντας στο "στόχαστρο" 250.000 ασφαλισμένους που έχουν τη δυνατότητα εξόδου πριν από τα 62. Από αυτούς οι 150.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και μέσα στη φετινή χρονιά.

Επομένως οι όποιες παρεμβάσεις επικεντρώνονται κυρίως σε 100.000 ασφαλισμένους, που έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά κυνηγάνε το όριο ηλικίας.

--------------

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, φέρνει τα… πάνω κάτω στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στο ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το νέο σχέδιο, που αφορά 800.000 ασφαλισμένους στο Δημόσιο και σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών, προορίζεται να «περάσει» το καλοκαίρι με τις ρυθμίσεις να ξεκινούν από το φθινόπωρο και το αργότερο έως τον Νοέμβριο να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025, ώστε από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Οσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.

Ωστόσο, οι θεσμοί, ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν την περίοδο 1988 - 1992, καθώς αυτή η ομάδα δεν συμπληρώνει 25ετία έως το 2012 ώστε να θεωρείται ότι θεμελιώνει δικαίωμα με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67 ετών (για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα). Για την ομάδα αυτή θεωρείται βέβαιο ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας θα είναι έως και 15 έτη.

Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν την περίοδο 1983-1987 θίγονται από το σενάριο που προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2017 έως το 20121. Από αυτή την ομάδα οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν 25ετια έως το 2012, δεν έχουν όμως 35ετία ή τα 36 και 37 έτη πριν το 2017, οπότε και ενδέχεται να ξεκινήσουν οι αλλαγές.

Στην τελευταία ομάδα ανήκουν όσοι προσελήφθησαν την περίοδο 1980 - 1982, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας συμπληρώνοντας 35 έτη υπηρεσίας σε όλο το Δημόσιο.

Άλλη κατηγορία που ενδέχεται να θιγεί είναι όσοι συμπληρώνουν 35ετία το 2017 και το 2018, ενώ πιο ασφαλείς από πλευράς ανατροπών, θεωρούνται όσοι τη συμπληρώνουν το 2015 και το 2016.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.