Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Τα ρατσιστικά email της αστυνομίας του Φέργκιουσον - "Καμπάνες" κατά αστυνομικών για ρατσισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ζήτησε από τους αξιωματούχους στο Φέργκιουσον του Μιζούρι να λάβουν «άμεση, ολοκληρωμένη και διορθωτική δράση» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην αστυνομία της πόλης, τα οποία αποκάλυψε το υπουργείο του ενώ ερευνούσε για τον φόνο ενός άοπλου νεαρού μαύρου από έναν λευκό αστυνομικό.

Ο Χόντερ επεσήμανε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση και την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων στο εσωτερικό της αστυνομίας του Φέργκιουσον και αλλού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που έχουν δημιουργήσει "τοξικό περιβάλλον" στην περιοχή.

H εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει εφτά ρατσιστικά email της αστυνομίας του Φέργκιουσον, που χρησιμοποιούν όλα τα στερεότυπα κατά των μαύρων και των μουσουλμάνων του στυλ..."ο Ομπαμα είναι χιμπατζής" κλπ.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων του να επιβάλει τη συμμόρφωση και να επιφέρει βασικές αλλαγές», υπογράμμισε ο υπουργός σε ομιλία του σχετικά με την έκθεση.

Ο Χόλντερ σημείωσε ότι η έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο μετά τον φόνο του Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον αποκάλυψε τα προβλήματα στο σύστημα αστυνόμευσης όχι μόνο στο Φέργκιουσον αλλά και σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παραμείνει πιστό στη δέσμευσή μου, θα επαγρυπνεί για την εκτέλεσή της και θα επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην αναζήτηση της δικαιοσύνης σε κάθε υπόθεση, υπό όλες τις συνθήκες και σε κάθε κοινότητα σε όλες τις ΗΠΑ», κατέληξε ο Χόλντερ.

Δείτε το βίντεο του Reuters

----------

Ο δήμαρχος της πόλης Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ, Τζέιμς Νόουλς, δήλωσε σήμερα ότι απολύθηκε ένας υπάλληλος αστυνομικού τμήματος και δύο ακόμα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, βάσει στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν αυτοί είναι αστυνομικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 3 υπάλληλοι είχαν επιδείξει τάσεις φυλετικής διάκρισης μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν λάβει και αποστείλει.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή από το Αστυνομικό Τμήμα του Φέργκιουσον ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα της πόλης του Φέργκιουσαον», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νόουλς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης η αστυνομία του Φέργκιουσον εφάρμοσε μια πολιτική διακρίσεων, παραβιάζοντας το σύνταγμα, επισημαίνεται στην έκθεση, που ερεύνησε τις πρακτικές της αστυνομίας στην πόλη αυτή μετά τον φόνο του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν.

Μια δεύτερη έρευνα του υπουργείου που αφορούσε συγκεκριμένα τις συνθήκες θανάτου του Μπράουν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις «που θα δικαιολογούσαν την άσκηση διώξεων» εναντίον του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του νεαρού μαύρου.

Η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την «απογοήτευσή της» διότι «ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του», όμως παράλληλα ένιωσε ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι «η αστυνομία του Φέργκιουσον θα λογοδοτήσει για την πρακτική των διακρίσεων (...) Ο θάνατος του γιου μας δεν θα είναι μάταιος, αν υπάρξουν αλλαγές, όχι μόνο στο Φέργκιουσον αλλά και σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε ότι το Φέργκιουσον είναι «μια βαθιά διχασμένη κοινότητα, όπου η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης και η εχθρότητα χαρακτηρίζουν συχνά τις σχέσεις αστυνομίας και κατοίκων».

Στην έκθεση των 105 σελίδων για τις πρακτικές της αστυνομίας επισημαίνεται ότι το 67% του πληθυσμού του Φέργκιουσον είναι μαύροι. Παρόλα αυτά από το 2012 ως το 2014, το 84% των αυτοκινήτων που σταμάτησε η αστυνομία είχαν μαύρο οδηγό. Επίσης το 90% των ανθρώπων στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα, το 93% όσων συνελήφθησαν, το 95% των κατηγορούμενων για πλημμελήματα και το 94% των κατηγορούμενων για αντίσταση κατά της αρχής ήταν μαύροι.

Παράλληλα είναι δύο φορές πιο πιθανό να διενεργηθεί σωματικός έλεγχος σε μαύρους απ’ ό,τι σε λευκούς στη διάρκεια ελέγχων για τροχαίες παραβάσεις, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην έκθεση επικρίνεται και το δικαστικό σύστημα του Φέργκιουσον, καθώς επισημαίνεται ότι τα δικαστήρια «στρέφονται κυρίως εναντίον των πιο αδύναμων πολιτών», κυρίως των πιο φτωχών, συχνά αφροαμερικανών.

Η έκθεση βασίστηκε σε εκατοντάδες συνεντεύξεις, ενώ για να συνταχθεί εξετάστηκαν περίπου 35.000 σελίδες αστυνομικών αναφορών και άλλων εγγράφων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.