Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Το AIDS μεταδόθηκε στους ανθρώπους από χιμπατζήδες και γορίλες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός πέρασε στους ανθρώπους που κυνηγούσαν τα ζώα.

Μια νέα έρευνα από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι το AIDS πέρασε στους ανθρώπους τόσο από γορίλες, όσο και από χιμπατζήδες.

Δύο από τις τέσσερις γνωστές ομάδες ιών, οι οποίες προκαλούν την ασθένεια ανιχνεύθηκαν στους μεγάλους πιθήκους, με τους οποίους μοιραζόμαστε κατά 98% το DNA μας.

Ήταν ήδη γνωστό ότι ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV) –το ισοδύναμο του HIV στους πιθήκους- είχε περάσει από τους χιμπατζήδες στον άνθρωπο, όμως τώρα φαίνεται πως και οι γορίλες του Καμερούν είχαν επίσης σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι η κατανόηση της προέλευσης της ασθένειας θα βοηθήσει στην πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων ξεσπάσματος της νόσου.

Η σύνδεση αυτή αποκαλύφθηκαν όταν οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα περιττωμάτων που συνέλεξαν σε απομακρυσμένα δάση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, βρήκαν ομάδες HIV-1 γνωστές ως «O» και «P», οι οποίες προήλθαν από γορίλες.

Ο HIV-1 –ο ιός που προκαλεί την εμφάνιση του AIDS- πέρασε από είδη και μόλυνε τους ανθρώπους σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις.

Οι άλλες «καταγωγές» του ιού («Μ» και «Ν») είναι γνωστό ότι προήλθαν από γεωγραφικά διακριτές κοινότητες χιμπατζήδες στο νότιο Καμερούν.

Από την ομάδα «Μ» προέκυψε η πανδημία του AIDS, μολύνοντας πάνω από 40 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, με τη διάδοση του ιού σε όλη την Αφρική και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ομάδες «Ν» και «P», στο άλλο άκρο, έχουν εντοπιστεί μόνο σε λίγα άτομα από το Καμερούν.

Όμως η ομάδα «Ο» -παρότι ότι τόσο διαδεδομένη και κυρίαρχη όσο η «Μ»- έχει παρ’ όλα αυτά μολύνει περίπου 100.000 ανθρώπους στη δυτική κεντρική Αφρική.

Η ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια εξέτασε δείγματα κοπράνων από γορίλες στις δυτικές πεδινές περιοχές, στις ανατολικές πεδινές περιοχές και γορίλες των βουνών στο Καμερούν, τη Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα και για την ύπαρξη στελεχών του SIV, του πρόδρομου του HIV.

Εντόπισαν τον ιό σε τέσσερις κοινότητες γοριλών στις δυτικές πεδινές περιοχές του νότιου Καμερούν και τον ονόμασαν «SIVgor».

Η καθηγήτρια Beatrice Hahn δήλωσε σχετικά: «Η ιική αλληλουχία αποκάλυψε ένα υψηλό βαθμό γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των διαφόρων δειγμάτων γορίλα. Δύο από τις ομάδες ιών στους γορίλες είχαν στενή σχέση με τις ομάδες HIV-1 «Ο» και «P». Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι δύο ομάδες προήλθαν από τους γορίλες των δυτικών πεδινών περιοχών».

Η Dr Martine Peeters, από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, σχολίασε ότι η έρευνα έχει συνέπειες στην κατανόηση των αναδυόμενων ασθενειών και την παρακολούθηση των μελλοντικών κινδύνων μόλυνσης για τον άνθρωπο. «Από αυτή την έρευνα, η ομάδα μας κατέληξε στο συμπέρασμα πως στο παρελθόν ήταν ξεκάθαρο ότι τόσο οι χιμπατζήδες, όσο και οι γορίλες ‘φιλοξενούσαν’ ιούς, ικανούς να διαπεράσουν το φράγμα των διαφορετικών ειδών και να περάσουν στους ανθρώπους, προκαλώντας δυνητικά σημαντικά ξεσπάσματα ασθενειών».

Η προέλευση του HIV απασχολούσε τους επιστήμονες από το 1984, όταν φάνηκε για πρώτη φορά ότι προκαλεί AIDS.

Πολλοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο ιός πέρασε από τους πιθήκους στον άνθρωπο, ο οποίος κυνηγούσε και έσφαζε αυτούς τους μεγάλους πιθήκους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό National Academy of Sciences.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.