Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Πάνω από 3 στους 10 μαθητές έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η 6η Μαρτίου Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης απέστειλε εγκύκλιο για τον εορτασμό της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο σχολείο.

Η 6η Μαρτίου αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπ/σης σε συνεργασία με τους Συντονιστές Δράσεων Πρόληψης και τους Προϊσταμένους Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. και Δ.Ε. να δώσουν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων όλης της χώρας, ώστε να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση δράσεων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Ειδικότερα, καλούνται όλες οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων) σε δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.ά.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Το newsbeast.gr σημειώνει ότι το προηγούμενο σχολικό έτος το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε σε δείγμα 61.000 μαθητών, με θέμα την ενδοσχολική βία, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Το σύνολο των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου συμπληρώθηκε από 41.422 μαθητές. Από τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια προέκυψαν τα ακόλουθα:

- Το 32% αξιολογούσε τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών καλές.

- Το 34,69% απάντησε ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απάντησε αρνητικά.

- Στην ερώτηση "έχεις ασκήσει βία;", το 34,01% έδωσε θετική απάντηση και το 65,69% αρνητικά.

- Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών (56,08%) πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

- Στην ερώτηση "πότε έγινε το περιστατικό", δίνονται οι απαντήσεις: Στο διάλειμμα 57,89%, στην εκδρομή 13,93% και στην κατάληψη 3,29%.

- Το 51,63% των ερωτηθέντων μαθητών απάντησε ότι θα ήθελε να συμμετέχει σε προγράμματα διαχείρισης συγκρούσεων, ενώ το 18,77% απάντησε αρνητικά.

- Το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι βία που ασκήθηκε έχει σχέση με τον τόπο καταγωγής, το 33% δεν απέδωσε την άσκηση βίας σε κάποιο συγκεκριμένο λόγο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.