Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις στην Περιφέρεια Αττικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 04.03.2015

Αρ. Πρωτ.: 444

Υπόμνημα για την ανάληψη ενεργειών με στόχο την προώθηση της ισότιμης ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στην Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αφενός αύξησαν δραματικά την διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία, αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν. 4074/2012).

Επιπρόσθετα, η φτώχεια σε συνδυασμό με την απουσία προσβάσιμων υποδομών και υπηρεσιών έχουν αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες αποκλεισμού των πολιτών με αναπηρία. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η προσβασιμότητα αποτελεί βασικό παράγοντα για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ προτείνει στην Περιφέρεια την καθιέρωση τακτικής απευθείας διαβούλευσης της Συνομοσπονδίας με την ηγεσία της Περιφέρειας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράστασή της στο σχεδιασμό/ανάπτυξη/υλοποίηση κοινών δράσεων και θέτοντας στη διάθεσή της την τεχνογνωσία και εμπειρία που κατά κοινή πλέον ομολογία διαθέτει σήμερα.

Ποιο εξειδικευμένα, προτείνει
- Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Ε.Σ.Α.μεΑ. με αντικείμενο την προώθηση της διάχυσης της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στον Επιχειρησιακό και Στρατηγικό Σχεδιασμό καθώς και σε όλες τις πολιτικές, έργα, προγράμματα και δράσεις της Περιφέρειας, με στόχο την παράλληλη αναπτυξιακή αξιοποίηση αυτών προς όφελος όλων των πολιτών, επιχειρηματιών και επισκεπτών της Περιφέρειας.
- Θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. - ως αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία - στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης.
- Κατάρτιση εξειδικευμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας για τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές, διαδικασίες, προγράμματα και δράσεις αυτής από Ομάδα Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.Α.μεΑ., που προτείνεται να συγκληθεί άμεσα με αντικείμενο τη μελέτη και υποβολή στην Περιφέρεια προτάσεων, βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και επί συγκεκριμένων προκαθορισμένων θεμάτων.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.
Η επιστολή σε μορφή MS Word 2013 (213.81 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.