Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Ζητούν παρέμβαση Τσίπρα για το μετρό Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Η μη λήψη έγκαιρα αποφάσεων οδηγεί μονοσήμαντα στη διακοπή του έργου».

Επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ζητώντας την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των Ελλήνων μηχανικών.

Αναφορικά με το έργο του μετρό, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα απλό τεχνικό έργο, για το οποίο δεν απαιτούνται πρωτότυπες λύσεις παρά μόνο η πολιτική βούληση για να προχωρήσει.

«Η μη λήψη έγκαιρα αποφάσεων οδηγεί μονοσήμαντα στη διακοπή του έργου για άγνωστο χρόνο και με άγνωστες συνέπειες. Οι φορείς της πόλης αλλά και οι αιρετοί της άρχοντες έχουμε τεκμηριώσει την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, έχουμε καταθέσει προτάσεις και πλέον ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας γιατί κάθε κωλυσιεργία στην παρούσα φάση θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις», τονίζεται στην επιστολή.

Ως προς το ασφαλιστικό των μηχανικών επισημαίνεται ότι η σημερινή κατάσταση του ΤΣΜΕΔΕ χαρακτηρίζεται από

  1. αυξανόμενη τάση μη εγγραφής νέων μελών,
  2. εντεινόμενη πίεση για διαγραφή των μελών, σε συνδυασμό με αδυναμία καταβολής των εισφορών,
  3. άσχημο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον το οποίο οδηγεί σε συνταξιοδότηση πολλούς μηχανικούς και μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, τόσο το Επιμελητήριο, όσο και τον ασφαλιστικό φορέα των μηχανικών,
  4. επικείμενη, περαιτέρω ενοποίηση του ΕΤΑΑ–ΤΣΜΕΔΕ με τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ και
  5. «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και τις οφειλές του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει πως θεωρεί ότι η ίδρυση ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης και η αυτόνομη πορεία του ΤΣΜΕΔΕ, αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. «Ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος, εάν σήμερα δεν ληφθούν μέτρα ανακούφισης, το ΤΣΜΕΔΕ να μετεξελιχθεί μεν, αλλά να μην υπάρχει ικανός αριθμητικά και υγιής οικονομικά, πληθυσμός μελών που θα στηρίξει το ταμείο στη νέα του μορφή», υπογραμμίζει.

Ζητά δε, να προχωρήσουν άμεσα ορισμένα ζητήματα όπως: η αναστολή των διατάξεων που επιβάλουν παράλογες -όπως τις χαρακτηρίζει- αυξήσεις εισφορών, η διαγραφή των ασφαλιστικών οφειλών για τον κλάδο υγείας των μηχανικών για το χρονικό διάστημα που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι και δεν είχαν πρόσβαση στις αντίστοιχες παροχές και η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως ενδεχόμενων οφειλών. Επισημαίνει, τέλος, ότι δεν θα πρέπει να αποστέλλονται πράξεις βεβαίωσης οφειλών των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τουλάχιστον για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν δημιουργηθεί από το 2010 (στη διάρκεια της κρίσης).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.