Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Το υπουργείο Παιδείας για την Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Κατανοεί και μελετά το φαινόμενο».

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, το υπουργείο κατανοεί και μελετά το φαινόμενο που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας και θεωρεί πως η αντιμετώπισή του πρέπει να κινηθεί τόσο προς το πλευρό των θυμάτων και την στήριξή τους, όσο και μακριά από τις εύκολες και ανέξοδες ενοχοποιήσεις των θυτών, που και αυτοί θύματα είναι, από πολλές απόψεις.

Μόνο με ενεργοποίηση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της πολιτείας και της οικογένειας μπορεί να καταπολεμηθεί , να εξηγηθεί και κυρίως να προληφθεί η ενδοσχολική βία. Στο πνεύμα αυτό ήταν σημαντική η σημερινή συνάντηση του υπουργού με 250 μαθητές και 150 εκπαιδευτικούς για το επίμαχο θέμα, η καταπολέμηση του οποίου εκτός των άλλων αποτελεί και δείγμα πολιτισμού.

Το φαινόμενο θα πρέπει πρώτα να αναγνωρισθεί χωρίς συστολές και ενδοιασμούς από τους ίδιους τους σχολικούς παράγοντες και κατόπιν να αντιμετωπισθεί, κυρίως στην τάξη, από θύματα που θα μιλάνε άφοβα, καθηγητές με επιμόρφωση και πάνω απ’ όλα από τους ίδιους τους μαθητές, που από παθητικοί παρατηρητές θα πρέπει, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών, να αναδειχθούν σε ενεργούς και συνειδητοποιημένους φίλους και συμπαραστάτες όλων των συμμαθητών τους.

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας σχολικού εκφοβισμού ο υπουργός Παιδείας έδωσε το παρόν στη δεύτερη συνάντηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β ́ Αθήνας, με τίτλο «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Παίρνοντας το λόγο απέναντι στους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς είπε «Χαίρομαι που παιδιά και εκπαιδευτικοί φιλοξενούνται σ αυτόν τον χώρο του Υπουργείου συμμετέχοντας σε τέτοιες εκδηλώσεις. Η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική γιατί απαντά με ουσιαστικό τρόπο και με πρωτοβουλίες που τα ίδια τα παιδιά ανέλαβαν στο μεγάλο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας. Ελπίζω ότι με αυτές και άλλες πρωτοβουλίες η ουσιαστική ελευθερία της έκφρασης θα βρει τον χώρο της στη σχολική κοινότητα».

Ο υπουργός διατύπωσε τη πρόθεση του να γνωρίσει καλύτερα και με άμεσο τρόπο από τους μαθητές και τις μαθήτριες τα προβλήματα της νέας γενιάς.

• Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio 2013-2015 και διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, από τη Διεύθυνση Δ.Ε. Β ́ Αθήνας σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β ́ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.