Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ξάνθη: Ολοκληρωτική καταστροφή φοβούνται οι σπαραγγοπαραγωγοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ούτε το 5% της φετινής σοδειάς δεν έχουν συλλέξει ακόμα οι σπαραγγοπαραγωγοί στον νομό Ξάνθης, όταν πέρυσι, την ίδια εποχή, βρισκόταν στο συσκευαστήριο ήδη το 50%, όπως δήλωσε, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Σπαραγγιών Νομού Ξάνθης "Δημόκριτος" Αναστάσιος Μπάρλας.

"Αν στο επόμενο δεκαήμερο δεν καταφέρουμε να μπούμε στα χωράφια μας και να συλλέξουμε την παραγωγή μας, θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή" τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπάρλας, το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ακόμα την περιοχή αυξάνει τις ήδη ανυπολόγιστες καταστροφές για τους παραγωγούς σπαραγγιών. "Τα χωράφια μας έχουν πλημμυρίσει, τα σαμάρια έχουν καταστραφεί και πρέπει να περιμένουμε ώστε να φτιάξει ο καιρός, για να μπορέσουμε να μπούμε πάλι μέσα και να φτιάξουμε τα πάντα από την αρχή" υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι σπαραγγοπαραγωγοί στην Ξάνθη έχουν γίνει μετεωρολόγοι και προσπαθούν να "προλάβουν" τον καιρό.

Παρόλο που γίνεται ελάχιστη δουλειά στα χωράφια, καθημερινά τα έξοδα "τρέχουν", αφού οι παραγωγοί αναγκάζονται, σύμφωνα με τον κ. Μπάρλα, να μεταφέρουν τους εργάτες και "αυτομάτως", όπως εξήγησε, "γίνεται κατανοητό ότι θα λάβουν και το μεροκάματό τους, που διαμορφώνεται στα 25ευρώ ανά άτομο".

Ωστόσο, παρά τις "πληγές" που προκάλεσε η κακοκαιρία στις καλλιέργειες των σπαραγγιών, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την καταγραφή των ζημιών, ώστε να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από πλευράς των παραγωγών για την αποζημίωσή τους.

"Είμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε για το εάν θα δηλώσουμε ή όχι τις καταστροφές. Το βέβαιο είναι ότι τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα και οι αγορές δεν θα περιμένουν εμάς να φτιάξει ο καιρός για να μπούμε μέσα να τα φτιάξουμε ξανά" τόνισε ο κ. Μπάρλας, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία αποτελεί την κύρια αγορά που απορροφά την παραγωγή των σπαραγγιών και ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία.

Στον Νομό Ξάνθης σπέρνονται 2.000 στρέμματα με σπαράγγια, ενώ πανελλαδικά δεν ξεπερνούν τα 10.000. Σύμφωνα δε με τον κ. Μπάρλα, το στρέμμα σε μια καλή χρονιά δίνει 800 κιλά σπαράγγια, με την τιμή του στην πρώτη κατηγορία, από τις συνολικά 17 που υπάρχουν, να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ το κιλό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.