Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Άφαντη η κυβερνητική απόφαση για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε ψηφιστεί η απελευθέρωση της καλλιέργειας με το ν.4139/2013.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση μας, ότι προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, είχε τεθεί υπόψη του απελθόντος υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο οποίος δια της Εισαγγελικού Λειτουργού στην οποία είχε αναθέσει την επεξεργασία της εν λόγω ΚΥΑ, γνωστοποίησε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του τότε υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι δεν κρίνεται αναγκαία η αλλαγή του περιεχομένου του προσχεδίου της ΚΥΑ, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των καλλιεργημένων εκτάσεων και τις κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τους νόμους.

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος μετά από ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης. Παράλληλα ενημερώνει ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την ανάληψης των καθηκόντων του, δεν έχει περιέλθει σχέδιο της ως άνω αναφερόμενης ΚΥΑ προς συνυπογραφή.

Οι βουλευτές του Ποταμιού ανέφεραν μεταξύ των άλλων στο κείμενό τους ότι στις 12/32013 ψηφίστηκε με το νόμο 4139 η απελευθέρωση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης, όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν και η έκδοση ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων. Και συγκεκριμένα:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα».

«Περίπου 2 χρόνια μετά την ψήφιση του ν.4139/2013, τα συναρμόδια Υπουργεία δεν κατόρθωσαν να προβούν στην ολοκλήρωση και την έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ, παρότι σύμφωνα με απάντηση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, από τον Μάρτιο του 2014 σε ερώτηση στη Βουλή, είχε ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό προς επεξεργασία σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους όρους και προϋποθέσεις καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα» αναφέρουν οι βουλευτές του Ποταμιού.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι, κατά πολύ, οι πλέον άριστες στην Ευρώπη για την καλλιέργεια της κάνναβης. Σύμφωνα με τις μελέτες του ΕΘΙΑΓΕ-Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ΜΙΤ των ΗΠΑ η καλλιέργεια της κάνναβης μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή έναντι καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι ή το καλαμπόκι, οι οποίες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε υψηλές εισροές ενέργειας, νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Σε αμειψισπορά με αροτραίες καλλιέργειες είναι ανεκτίμητη, καθότι σε πέντε μήνες που απασχολεί το έδαφος, καθαρίζει το χωράφι από ζιζάνια, έντομα και άλλα παθογόνα. Η τεχνολογία νέας γενιάς επεξεργασίας φυτών κάνναβης έχει κόστος έξι φορές μικρότερο από αυτό των εκκοκκιστηρίων βάμβακος. Από την κάνναβη προέρχονται υφαντά, χαρτί, λάδι, κτηνοτροφές, συμπληρώματα διατροφής για τον άνθρωπο και άλλα προϊόντα.

Επειδή υπάρχει ήδη δίχρονη καθυστέρηση στην έκδοση ΚΥΑ, επειδή η σπορά της συγκεκριμένης καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη, επειδή η καλλιέργεια αλλά και ο δευτερογενής τομέας της επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια βάσει Κανονισμών (ΕΟΚ) αλλά και του κανονισμού ΕΚ 1782/2013 και επειδή «η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των καλλιεργειών, καθώς και ανάπτυξης σχετικών μεταποιητικών βιομηχανιών με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου» όπως κατά λέξη αναφέρεται στο άρθρο 4 του ν4139/2013 οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται,

«Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσής της από την προηγούμενη κυβέρνηση αν είναι στις προθέσεις και άμεσες προτεραιότητες η ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ ώστε να ισχύσει επιτέλους ο νόμος και να ξεκινήσει η καλλιέργεια της Cannabis Sativa L.

Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που προτίθενται να εφαρμόσουν για την πλέον σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης της χρονίζουσας ΚΥΑ;» αναφέρουν οι βουλευτές του Ποταμιού.

Σημειώνουμε ότι ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.