Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έσπασε φράγμα στις Σέρρες - Συναγερμός στην περιοχή

Το "πληγωμένο" ανάχωμα στον οικισμό Αχινού του Δήμου Βισαλτίας, στις Σέρρες, δεν άντεξε τη μεγάλη πίεση του νερού που δέχθηκε και έσπασε, πλημμυρίζοντας χωράφια και βυθίζοντας σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου, "η επιδείνωση της κατάστασης είναι ραγδαία" καθώς "παρά τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί από άνδρες του στρατού και της δημοτικής αρχής, οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί τα ζώα από μία κτηνοτροφική μονάδα".

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί στις αρμόδιες αρχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά, όπου έχουν ήδη πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα, το σπασμένο ανάχωμα στο Πεθελινό, με τον δήμαρχο Δημήτρη Νότα να εκτιμά πως "αργά το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος νερού που πλησιάζει στην περιοχή".

Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση στην Κερκίνη

Σε ό,τι αφορά την Κερκίνη, παρ' ότι η στάθμη των νερών της λίμνης βρίσκεται στο "κόκκινο", η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί καθώς, όπως λέει ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης "όσα νερά δέχεται η λίμνη από τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία, τόσα διοχετεύει στον Στρυμόνα που διασχίζει τον νομό Σερρών".

"Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή αλλά πλέον σταθερή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, είναι αυτό που προέχει" δήλωσε ο κ. Κοτσακιαχίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τόνισε δε, ότι "επί της παρούσης, το ανατολικό ανάχωμα της Κερκίνης δεν βρίσκεται σε κίνδυνο".

---------------

Προβλήματα σε Ροδόπη και Ορεστιάδα λόγω κακοκαιρίας


Η κακοκαιρία που έχει πλήξει τη Θράκη έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.

Εδώ και μήνες παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή από τα όρια της Αλεξανδρούπολης έως το Ορμένιο, με την συγκοινωνία να έχει σταματήσει λόγω υπερκάλυψης των γραμμών του ΟΣΕ από όγκο υδάτων. Στην Ορεστιάδα η μετακίνηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία, μέχρι αποκατάστασης της βλάβης από συνεργεία του ΟΣΕ.

Στη Ροδόπη λόγω υπερχείλισης υδάτων του ποταμού Λίσσου, διεκόπησαν οι διαβάσεις στις περιοχές Ποντικόρεμα, Έβρενος - Ιάσιο, Αετοκορυφή - Διώνη, Σκαλώματος - Δοκού, Κάλχα - Γρατίνης, Οικ. Κομψάτου - Μωσαϊκού, Μεσοχωριού και Αγ. Μαρίνας Ιμέρου.

Από την καθίζηση του οδοστρώματος, μεταξύ των οικισμών Καλλυντηρίου και Οργάνης, διεκόπη η κυκλοφορία, και μάλιστα το σημείο θα παραμείνει κλειστό, επί μακρόν χρονικό διάστημα.

---------------

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Βισαλτία Σερρών

«Αναμένουμε το μεσημέρι τα χειρότερα» λέει η δήμαρχος Αγνή Δοβίτσα - Δείτε το βίντεο.

Προσπάθειες να σώσουν τα ζώα και τις καλλιέργειές από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα δίνουν οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας στο νομό Σερρών.

Μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, η στάθμη της οποίας «έχει ξεπεράσει τα όριά της κι έφτασε στα 36,36 μέτρα», σύμφωνα με τη δήμαρχο Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα η κατάσταση «είναι ανεξέλεγκτη» καθώς ο Στρυμόνας κατάφερε να σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα του Αχινού και να διεισδύσει στον κάμπο της περιοχής.

«Πλημμυρίζουμε συνέχεια, το νερό καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Χάνονται καλλιέργειες μέχρι τα Ίβηρα και ακόμη δεν είδαμε τίποτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Δουβίτσα, ενώ την ίδια ώρα μηχανικοί της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται, από νωρίς το πρωί, στην περιοχή και πραγματοποιούν υψομετρικές μετρήσεις της στάθμης του νερού.

«Έρχεται πολύ νερό. Η λίμνη Κερκίνη δέχεται 500 κυβικά νερό ανά δευτερόλεπτο. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Αναμένουμε το μεσημέρι τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Βισαλτίας, εκτιμώντας πως «αν συνεχιστεί η ροή των υδάτων μπορεί να κινδυνεύσει και ο οικισμός του Φλάμπουρου, που βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τη στάθμη του νερού».

«Κλείσαμε όλους τους αγροτικούς δρόμους και τα κανάλια για να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν αγρότη ή κτηνοτρόφο, γιατί αν έρθει μεγαλύτερος όγκος νερού θα τους χάσουμε» υπογράμμισε η κ. Δουβίτσα.

Από χθες το μεσημέρι, ο δήμος Βισαλτίας, σε συνεργασία με το στρατό, υψώνουν αναχώματα, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας γύρω από τις κτηνοτροφικές μονάδες που κινδυνεύουν άμεσα να «πνιγούν».


---------------

Έβρος: Σε ετοιμότητα οι αρχές υπό τον φόβο νέων πλημμυρών


Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στον Έβρο μπροστά στο ενδεχόμενο εμφάνισης νέων πλημμυρικών φαινομένων, που θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες περιουσίες.

Η μεγάλη παροχέτευση νερού τα τελευταία δύο 24ωρα στην κοίτη του ποταμού Έβρου από τη Βουλγαρία έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές αρχές του Έβρου και το Τμήμα Πολιτιστικής προστασία της ακριτικής περιοχής.

Μάλιστα, η βουλγαρική πλευρά, με ρηματική διακοίνωση, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, γνωστοποίησε ότι η αυξημένη διοχέτευση νερών στην κοίτη του ποταμού θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα δύο 24ωρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογράμμισε ότι αυτό που ανησυχεί τις τοπικές αρχές είναι η αυξημένη παροχέτευση νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας, που φτάνει τα 620 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ την ίδια ώρα η παροχέτευση του νερού στη συμβολή των τριών ποταμών, του Έβρου, του Τούντζα και του Άρδα, φτάνει τα 1.350 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Η ανησυχία των αρμόδιων αρχών εντείνεται και από το γεγονός ότι σε όλα τα αναχώματα κατά μήκος του Έβρου, του Άρδα και του Ερυθροποτάμου υπάρχουν περισσότερα από πενήντα σημεία με ρήγματα.

"Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα αναχώματα είναι καταπονημένα και δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν νέες πλημμύρες. Είμαστε ικανοποιημένοι, αν οι πλημμύρες παραμείνουν στα ίδια σημεία δηλαδή να ξαναπλημμυρίσουν οι ίδιες αγροτικές εκτάσεις και να μην έχουμε πλημμύρες εντός των οικισμών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.


---------------

Δίνουν μάχη με τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα


Εικόνες βιβλικής καταστροφής κατέγραψε από ψηλά ο φακός στον Αχινό. Το βίντεο δείχνει το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής.

Η κοινότητα Αχινού, στον δήμο Βισαλτίας, οι αρχές και ο στρατός δίνουν μάχη με τον χρόνο για την προστασία της περιοχής από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα.

Δείτε το βίντεο:



---------------

Κινδυνεύει να πλημμυρίσει κτηνοτροφική μονάδα στις Σέρρες

Δεν εγκαταλείπει τα ζώα του ο κτηνοτρόφος.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται κτηνοτροφική μονάδα, στην περιχοή Αχινού, του Δήμου Βισαλτίας Σερρών, όπου τα ορμητικά νερά έχουν κατακλύσει μεγάλες εκτάσεις. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση 500 περίπου μέτρων, από το σημείο που έσπασε ανάχωμα, αλλά, παρά τις συστάσεις που έγιναν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ο κτηνοτρόφος αρνείται να μεταφέρει τα ζώα σε ασφαλές σημείο (περισσότερα από 300 μοσχάρια και αγελάδες), καθώς - όπως αναφέρει ο ίδιος - δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για τη μετακίνησή τους.

«Τριακόσια ζώα με αγελάδες και μοσχάρια δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν. Ο θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Γιώργος Καραγκιόζης, που αψηφώντας τον άμεσο κίνδυνο πλημμύρας παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στην κτηνοτροφική του μονάδα.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, η μόνη ελπίδα του κτηνοτρόφου είναι να μεταφερθούν κάποια από τα ζώα του, με ελικόπτερο του στρατού, ενώ σε έκτακτη ανάγκη, σκοπεύει να τα μεταφέρει, μέσα από τα νερά του Στρυμόνα, σε ασφαλές σημείο, με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Την ίδια ώρα στιγμές αγωνίας βιώνουν και οι κάτοικοι του Αχινού, που θυμούνται τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή άλλες δύο φορές, το 1956 και το 1977. «Και τις δύο φορές ήταν καλοκαίρι, το φράγμα της λίμνης Κερκίνης δεν είχε κατασκευαστεί. Πνιγήκαμε. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις κατάστρεψαν όλες τις σοδειές. Ο Αχινός είχε μετατραπεί ξανά σε μία απέραντη λίμνη», θυμάται ο 66χρονος αγρότης, Κρίτων Ταγήρης.

«Εδώ κάποτε δεν υπήρχε οικισμός όλα ήταν μία απέραντη λίμνη, η λίμνη του Αχινού. Οι γιαγιάδες μας, μας έλεγαν ότι τότε η λίμνη ξεπερνούσε τα 250.000 στρέμματα, καλύπτοντας ολόκληρη την νοτιοανατολική πεδιάδα των Σερρών, από την Αμφίπολη έως την Κάτω Καμήλα. Οι παππούδες και οι γονείς μας ψάρευαν σε αυτή τη λίμνη. Το 1936 την αποξέραναν και τη «βάλτα» τη μετέτρεψαν σε οικόπεδα και χωράφια που μοιράστηκαν στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και του Πόντου», θα θυμηθεί η 74χρονη Τσίγκα Στυλιανή, που εξιστορεί ότι η περιοχή βούλιαζε πάντα όταν έβρεχε, μέχρι να γίνει το φράγμα της Κερκίνης.

«Με τη λίμνη Κερκίνης σωθήκαμε», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσύγκα, αλλά - όπως αναφέρει - και παλίοτεραη περιοχή πλημμύριζε, «αλλά αυτή που ήρθε τώρα δυστυχώς θα καταστρέψει τα πάντα».



Πηγή: http://www.enikos.gr http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.