Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΕΣΑμεΑ: 7η Τεχνική Συνάντηση Εταίρων Πράξης «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 30.03.2015


Αρ. Πρωτ.: 732

Επιτυχία σημείωσε η πραγματοποίηση της 7ης και τελικής Τεχνικής Συνάντησης των Εταίρων της Πράξης «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις», η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007 - 2013» (Άξονας 2 «Φυσικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον», Ειδικός Στόχος: «Ε.Σ.4 Αξιοποίηση, διαχείριση και ανάπτυξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων»), την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαρτίου στην Αγία Νάπα της Κύπρου.

Κύριος στόχος της Πράξης ήταν η βελτίωση της προσβασιμότητας, η οποία αφορά στην ανάπτυξη υποδομών και στη βελτίωση της καθολικής προσβασιμότητας, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος των δύο προαναφερθέντων Δήμων και ως εκ τούτου της οικονομικής ανάπτυξής τους.

Στην Τελική Συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Έργου, ενώ πραγματοποιήθηκε και Ημερίδα στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα». Στη Συνάντηση στην Αγία Νάπα καλωσόρισε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Καρούσος, την ΕΣΑμεΑ εκπροσώπησε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Ταμίας Κώστας Γαργάλης, ενώ από τους Δήμους παρουσιάστηκε η πορεία εφαρμογής των δράσεων σε κάθε Ρέθυμνο και Αγία Νάπα. Το έργο της ΕΣΑμεΑ παρουσιάστηκε από συνεργάτες της, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, που παρατίθεται στο τέλος.

Στην Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν από τους Εταίρους οι βασικές συνιστώσες του Έργου και στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση.

Ο χαιρετισμός του κ. Βαρδακαστάνη: «Το αναπηρικό κίνημα, βιώνοντας καθημερινά τον αποκλεισμό που επιβάλλουν στα άτομα με αναπηρία τα εμπόδια που ορθώνει το περιβάλλον και η κοινωνία, διεκδικεί το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά. Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας άλλωστε επιβάλλεται και από το άρθρο 21, παρ. 6 του Συντάγματος της χώρας.

Το δικαίωμα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε κοινωνικές δραστηριότητες. Στο άρθρο 30 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία έχει επικυρώσει και η χώρα μας, γίνεται αναφορά στην υποχρέωση των κρατών να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο προώθησης του «Τουρισμού για Όλους» ή «Προσβάσιμου Τουρισμού», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνου, από την πλευρά της Ελλάδας, και τον Δήμο Αγίας Νάπας, από την πλευρά της Κύπρου, σχεδίασαν και υλοποίησαν από κοινού το Έργο «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013».

Ένα μεγάλο μέρος των ατόμων με αναπηρία, συμπολίτες μας αλλά και τουρίστες από όλο τον κόσμο, θα ωφεληθούν από τις δράσεις του Έργου, οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της ημερίδας από τους εκπροσώπους των Εταίρων.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το προαναφερθέν Έργο να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής προκειμένου, στο πλαίσιο σχεδιασμού των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014 - 2020 και των νέων Προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας, να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης παρόμοιων Έργων, από τα οποία θα μπορέσουν να ωφεληθούν τα άτομα με αναπηρία (είτε ως τουρίστες είτε ως υποψήφιοι ή απασχολούμενοι στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών), οι ηλικιωμένοι καθώς και κάθε άλλο εμποδιζόμενο άτομο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία αλλά και στην αναβάθμιση του Εθνικού Τουριστικού Προϊόντος».

Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.