Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη στον Έβρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές.

Οι συνεχιζόμενες αυξητικές τάσεις στη διοχέτευση νερών στην κοίτη του ποταμού Έβρου από την Βουλγαρία θέτουν εκ νέου τις τοπικές αρχές σε ετοιμότητα και επιφυλακή, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο εμφανιστεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς είναι πεπεισμένος ότι η υφιστάμενη κατάσταση θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι «δεν αποκλείεται να φτάσουμε κοντά στο καλοκαίρι και ακόμα εμείς να είμαστε σ’ ετοιμότητα παρατηρώντας τη στάθμη στην κοίτη του ποταμού».

«Κατά συνέπεια», συνεχίζει ο κ. Πέτροβιτς, «ενδεχομένως να περάσει πάρα πολύς καιρός μέχρι να σταθεροποιηθεί η στάθμη του ποταμού και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε καταγραφή των ζημιών. Σήμερα, περισσότερα από 220.000 στρέμματα αγροτικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων βρίσκονται κάτω από το νερό. Το μοναδικό που μπορούμε να έχουμε είναι απλές εκτιμήσεις χωρίς συγκεκριμένα νούμερα και ολοκληρωμένη εικόνα. Τα χέρια μας είναι δεμένα όσο δεν υποχωρούν τα νερά. Επίσης, κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο έως αδύνατο να ξεκινήσουμε εργασίες συντήρησης ή ενίσχυσης των αναχωμάτων αφού το μόνο που θα συναντήσουμε είναι λάσπες. Άρα, το μόνο που μπορούμε εκ των συνθηκών να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το φαινόμενο».

Ο κ. Πέτροβιτς συμπληρώνει ακόμα ότι έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση στη στάθμη του ποταμού έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αποστράγγιση των νερών.

«Η γη έχει πραγματικά κορεστεί», σημειώνει με έμφαση ο αντιπεριφερειάρχης και συνεχίζει: «κάτω από κανονικές καιρικές συνθήκες τώρα που σταδιακά ανοίγει ο καιρός η γη θα μπορούσε ν’ απορροφήσει το νερό. Αλλά εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που υπήρχαν η γη έχει κορεστεί με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποστράγγιση των νερών από τις γεωργικές εκτάσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εισόδημα του αγροτικού κόσμου αφού αυτές οι εκτάσεις είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν στους χρόνους που θα ήθελαν οι αγρότες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.