Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το 40% των νοσοκομείων παγκοσμίως δεν έχουν καν νερό!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρέφη πεθαίνουν πριν κλείσουν ένα μήνα ζωής.

Η έκθεση που συνέταξε η φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σοκάρει για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία.

Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και κλινικών στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν κανένα χώρο όπου να μπορούν να πλυθούν με σαπούνι τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και οι ασθενείς, ενώ σχεδόν το 40% δεν διαθέτουν ούτε νερό.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε η φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, αναφέρει ότι κάθε χρόνο 500.000 βρέφη πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και βασικών συνθηκών υγιεινής.

Η έκθεση μάλιστα διαπιστώνει ότι ένα στα πέντε από αυτά τα βρέφη θα βρισκόταν στη ζωή αρκεί να είχε πλυθεί με καθαρό νερό ή να είχε λάβει περίθαλψη σε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον από ανθρώπους που είχαν πλύνει τα χέρια τους με σαπούνι.

«Η δυνατότητα διατήρησης της υγιεινής ενός νοσοκομείου ή μίας κλινικής είναι τόσο θεμελιώδης και (συνιστά τόσο) βασική προϋπόθεση για την υγειονομική φροντίδα ώστε να αναρωτιέται κανείς αν εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν καθαρό νερό ή δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής είναι σε θέση να φροντίσουν επαρκώς τους ασθενείς τους», δήλωσε η Μπάρμπαρα Φροστ, η επικεφαλής της WaterAid.

«Τόσο πολλά βρέφη γεννιούνται σε συνθήκες ανθυγιεινές ώστε να καταδικάζονται σε έναν τραγικά πρώιμο θάνατο που θα μπορούσε να αποφευχθεί» αναφέρει.

Η Μαρία Νέιρα, εμπειρογνώμων του ΠΟΥ σε θέματα δημόσιας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υγείας, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έκθεσης, της πρώτης αξιολόγησης του είδους που περιλαμβάνει 54 αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ακόμη πιο σοκαριστικά αν σκεφτεί κανείς ότι και σε κλινικές που υποτίθεται ότι έχουν πρόσβαση σε νερό, η παροχή συχνά βρίσκεται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου αντί στο σημείο όπου θα έπρεπε.

«Οι έγκυες την ώρα του τοκετού εξαρτώνται από ένα περιβάλλον το οποίο, το λιγότερο που κάνει είναι να μην θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες ή το μωρό τους και δεν αναφέρουν την ανάγκη για πόσιμο νερό ή το ότι χρειάζεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις για να αναζητήσουν τουαλέτα», αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωση.

Εκτός του ότι στοιχίζουν τη ζωή σε νεογέννητα, οι ίδιες ανθυγιεινές συνθήκες προκαλούν επιδημίες όπως συνέβη με την χολέρα στην ΛΔ Κονγκό, την Αϊτή, το Μαλάουι, την Τανζανία και το Νότιο Σουδάν, διαπιστώνει η έκθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.