Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Εμφυτεύματα σιλικόνης: H απάτη, οι κίνδυνοι και η αλήθεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουν περάσει λίγα χρόνια από το σκάνδαλο με τα ενθέματα σιλικόνης της γαλλικής εταιρείας PIP (Poly Implant Prothese) και ο θόρυβος έχει πλέον περάσει.

Πολλές γυναίκες όμως έχουν μείνει με αναπάντητα ερωτήματα που επανέρχονται στο μυαλό τους όταν αποφασίζουν μια επέμβαση αυξητικής στήθους.

Τι, στην πραγματικότητα, συνέβη και πόσο επικίνδυνα είναι τα ενθέματα σιλικόνης?

Η γαλλική εταιρεία PIP ιδρύθηκε το 1991 και κατασκεύαζε ενθέματα σιλικόνης για τον μαστό αλλά και για πρόσωπο, γλουτούς, γάμπες, όρχεις.

Τα ενθέματα κατασκευάζονταν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και είχαν πάρει την έγκριση τόσο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφών (FDA) όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό αλλά και πιστοποίηση TUV από την Γερμανία.

Το 2001 υπήρξε πρόβλημα στην παραγωγή και διαθεσιμότητα της ιατρικής σιλικόνης που είναι εγκεκριμένη και χρησιμοποιείται για τα ενθέματα μαστών.

Τότε ο πρόεδρος της εταιρείας PIP , Jean-Claude Mas, αποφάσισε να αντικαταστήσει μερικώς (κατά 75%) το εγκεκριμένο προϊόν συνεκτικής σιλικόνης NUSIL με ένα ρευστό υλικό σιλικόνης.

Ο Jean-Claude Mas συνγκάλυψε προσεκτικά τις προμήθειες του εργοστασίου του σε χημική σιλικόνη τόσο από τον Οργανισμό Φαρμάκων όσο και από την Εφορία και έτσι πέρασε απαρατήρητη η αλλαγή αυτή.

Από το 2003 οι πλαστικοί χειρουργοί άρχισαν να περιγράφουν αδικαιολόγητες ρήξεις ενθεμάτων με διαρροή σιλικόνης στους ιστούς σε περιστατικά ασθενών που χρησιμοποίησαν ΡΙΡ ενθέματα. Ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε και καθώς η εταιρεία προμήθευε με ενθέματα την παγκόσμια αγορά οι ιατρικές αναφορές προέρχονταν από διαφορετικές χώρες.

Το 2009 οι αθρόες δικαστικές διεκδικήσεις από γυναίκες με προβλήματα από τις σιλικόνες ΡΙΡ οδήγησαν την εταιρεία σε χρεοκοπία και το 2010 έγινε διεθνώς (και από τον ΕΟΦ) ανάκληση των ενθεμάτων ΡΙΡ ως προβληματικών.

Περίπου 300.000 γυναίκες σε 65 χώρες παγκοσμίως έχουν χρησιμοποιήσει ενθέματα ΡΙΡ για αυξητική μαστών, τα οποία έχουν σε διπλάσιο βαθμό πιθανότητα ρήξης από άλλων εταιρειών. Από αυτές, 7.000 γυναίκες έχουν επισήμως χειρουργηθεί για αφαίρεση των ενθεμάτων λόγω διαρροής της σιλικόνης και ρήξης των ενθεμάτων.



Οι ιατρικές υπηρεσίες της Γαλλίας, αλλά και των χωρών της Νότιας Αμερικής που χρησιμοποιούσαν αυτά τα ενθέματα, συνέστησαν τακτικό προληπτικό έλεγχο των γυναικών για την έγκαιρη διάγνωση πιθανών ρήξεων.

Στην Γαλλία 15.000 γυναίκες χειρουργήθηκαν για την αντικατάσταση των ενθεμάτων ΡΙΡ και μόνο σε 4.000 από αυτές διαπιστώθηκε στο χειρουργείο μικρή ρήξη του ενθέματος.

Ο Jean-Claude Mas (73 ετών) μαζί με άλλους 4 υπεύθυνους της εταιρείας δικάστηκαν τον Μάιο του 2013 για μαζική εξαπάτηση, σοβαρή έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των γυναικών και φορολογικές ατασθαλίες.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια τόσο μεγάλη εταιρεία με τόσα χρόνια στην αγορά των ενθεμάτων θα δημιουργούσε τόσο σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς και ένα παγκόσμιο σκάνδαλο.

Η χρήση των ενθεμάτων ΡΙΡ στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη σε μόνο 80 περιστατικά. Οι γυναίκες που έχουν τοποθετήσει τις σιλικόνες αυτές μπορούν να απευθυνθούν στον Πλαστικό Χειρουργό τους και να αλλάξουν τα ενθέματα τους με αυτά άλλης εταιρείας έτσι ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της ρήξης του ενθέματος.

Ευτυχώς υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν εγκεκριμένα ενθέματα σύμφωνα με τις ιατρικές προδιαγραφές και προσφέρουν στις ασθενείς μία κάρτα με επικολλημένο τον σειριακό αριθμό και την ημερομηνία παραγωγής του ενθέματος με την οποία δίνουν εγγύηση εφ όρου ζωής όσον αφορά την διάτρηση ή διαρροή της σιλικόνης.

Πέρα όμως από την εγκληματική συμπεριφορά ενός ασυνείδητου κατασκευαστή ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι από τις σιλικόνες που χρησιμοποιούνται στην αυξητική στήθους?

Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλες παθήσεις?

Οι σιλικόνες σκάνε στο αεροπλάνο?

Πόσο ανθεκτικό είναι ένα ξένο σώμα μέσα στον οργανισμό και τι επακόλουθα μπορεί να έχει?

Η Παγκόσμια Επιτροπή Πιστοποίησης Ποιότητας ιατρικών τεχνολογιών και συσκευών στην Πλαστική χειρουργική (IQUAM) αλλά και ο Αμερικανικός Οργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων ( FDA) εγκρίνουν την χρήση ενθεμάτων σιλικόνης.

Όλες οι ιατρικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως από το 1980 σε μεγάλο αριθμό γυναικών δεν αποδεικνύουν καμιά απολύτως συσχέτιση της εκδήλωσης καρκίνου, άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων ή νόσων του κολλαγόνου με την τοποθέτηση και την μακροχρόνια χρήση των ενθεμάτων σιλικόνης.

Η επέμβαση αυξητικής στήθους είναι μια σχετικά γρήγορη επέμβαση και σχεδόν ανώδυνη. Χαρίζει ένα όμορφο μπούστο στην ασθενή, προσθέτει θηλυκότητα καιαυτοπεποίθηση. Τα ενθέματα αποτελούν ιδανική λύση γιατί αποκαθιστούν τον επιθυμητό όγκο στον μαστό .

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα ξεχνάμε και δεν χρειάζονται παρακολούθηση.

Ο υπέρηχος μαστού είναι ενδεδειγμένος σε ηλικίες κάτω των 35 ετών ενώ μετά τα 40 επιβάλλεται η μαστογραφία κάθε χρόνο.

Η μαγνητική μαστογραφία είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής εξέταση για την διερεύνηση ειδικών προβλημάτων και την ανίχνευση ρήξης του τοιχώματος της σιλικόνης.

Για πόσο χρονικό διάστημα όμως θα είναι ικανοποιητικό το αισθητικό αποτέλεσμα?

Οι αυξομειώσεις βάρους της γυναίκας, η εγκυμοσύνη αλλά και όλες οι ορμονικές εναλλαγές θα οδηγήσουν σταδιακά σε αλλαγές στην εμφάνιση των μαστών.

Τα ενθέματα μπορεί να παραμείνουν στην θέση τους αλλά ο μαστός να κρεμάσει αντιαισθητικά και να χρειαστεί επανεπέμβαση για τη διόρθωση τους.

Επιπλέον τα ενθέματα ασκούν εσωτερικά πίεση στο δέρμα, το λίπος και τον μαζικό αδένα και αυτό σταδιακά οδηγεί σε ατροφία. Όσο περισσότερο λεπταίνει το δέρμα και οι γύρω ιστοί τόσο πιο εμφανές γίνεται το ένθεμα αλλά και πιο έντονα ψηλαφητό.



Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που τοποθετούμε το ένθεμα κάτω από τον μείζονα θωρακικό μύ έτσι ώστε να μην είναι ψηλαφητό και χρησιμοποιούμε ενθέματα σε ενδεδειγμένο μέγεθος ώστε να μην προκαλούν αλλοιώσεις στους ιστούς από την πίεση.

Η γνωστή ιστορία του ενθέματος που έσκασε στο αεροπλάνο συσχετίζεται δυστυχώς με την χρήση ενός εξαιρετικά μεγάλου ενθέματος, ακατάλληλου για το μέγεθος των μαστών που προκάλεσε σταδιακά λόγω «τεντώματος» την διάσπαση του δέρματος και την έξοδο του ενθέματος.

Αν η ασθενής αλλάξει γνώμη και αποφασίσει να αφαιρέσει το ένθεμα, δεν θα επανέλθει στο αρχικό το σχήμα των μαστών. Η εσωτερική πίεση των ενθεμάτων που λεπταίνει τους ιστούς κάνει αναπόφευκτη την απώλεια του φυσικού όγκου του στήθους και θα χρειαστεί να κάνει μαστοπηξία.

Τα ενθέματα σιλικόνης είναι απολύτως ανεκτά και συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρά όλα ταύτα ο οργανισμός μας τα αναγνωρίζει ως ξένο σώμα και δημιουργεί γύρω τους ένα ινώδη συνδετικό ιστό που λέγεται «κάψα». Η λεπτή αυτή λευκή μεμβράνη περιβάλλει όλα τα ενθέματα από τις πρώτες μέρες που θα τοποθετηθούν στον μαστό.

Δυστυχώς, όμως, σε ένα ποσοστό 8-10% αυτή η κάψα δεν θα παραμείνει λεπτή και μαλακή αλλά θα κάνει σκλήρυνση και θα ρικνωθεί, με αποτέλεσμα να παραμορφώσει το ένθεμα και τον υπερκείμενο μαστό και να προκαλέσει μαστωδυνία.

Επιπλέον όλα τα υλικά φθείρονται με τη πάροδο του χρόνου.

Έτσι και οι σιλικόνες επηρεάζονται και αλλοιώνονται τόσο από την επίθεση του ίδιου του ανθρώπινου οργανισμού όσο και από τη καταπόνηση του σώματος, την άσκηση και την φυσική επαφή με το στήθος. Η μακροχρόνια καταπόνηση του ενθέματος μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή σιλικόνης στην κάψα, φλεγμονή και ρίκνωση του μαστού.



Η επιστροφή στο χειρουργείο είναι τότε απαραίτητη για την αφαίρεση της κάψας και την επανατοποθέτηση ενθέματος.

Τα σύγχρονα ενθέματα του μαστού είναι κατασκευασμένα από ειδικό ελαστομερές κέλυφος αδρής επιφανείας που περιορίζει την διαφυγή και από ιατρική συνεκτική παχύρρευστη σιλικόνη –γέλη που ακόμα και αν κοπεί το ένθεμα, δεν χύνεται.

Η σωστή επιλογή μεγέθους της σιλικόνης ανάλογα με τον σωματότυπο της γυναίκας, η σωστή χειρουργική τεχνική και η επιμελής μετεγχειρητική παρακολούθηση μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα μακροχρόνια και χωρίς προβλήματα για την γυναίκα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.