Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό ανακοίνωσε ο Μώραλης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ανάγκη να αναθεωρηθεί ο ΠΕΣΔΑ επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, ανακοίνωσε στο συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, επισημαίνοντας: «Ως νέα δημοτική Αρχή δουλεύουμε ήδη για να δημιουργήσουμε έναν νέο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της αειφορίας».

Ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά σε μελέτες και έργα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρότεινε στον νέο σχεδιασμό να συμπεριληφθούν προτάσεις όπως «ο ρυπαίνων πληρώνει» και πρόσθεσε ότι οι πολίτες είναι απαραίτητο και αναγκαίο να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια.

Παράλληλα, στην ανάγκη αναθεώρησης του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, ώστε να συμβαδίσει με τα οριζόμενα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και στον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από τη δημιουργία «πληθώρας νησίδων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην ομιλία του στο συνέδριο.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, ο ΠΕΣΔΑ «είναι ξεπερασμένος και πρέπει να αναθεωρηθεί στην κατεύθυνση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών οδηγιών και του Ν. 4042/2012. Πρέπει, επίσης, να εφαρμοσθεί η εκτροπή υλικών από τα απορρίμματα και η επεξεργασία τους με στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να διαθέτει έναν σχεδιασμό που ουσιαστικά προβλέπει την ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων σε συντριπτικό ποσοστό».

Από την άλλη πλευρά, όμως, τόνισε ότι «δεν είναι βιώσιμος και κανένας σχεδιασμός που θα προβλέπει τη δημιουργία πληθώρας νησίδων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, όταν είναι γνωστός σε όλους ο πληθυσμιακός κορεσμός, η έλλειψη γης, η δαιδαλώδης και προβληματική γραφειοκρατία αδειοδοτήσεων».

Επίσης, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να γίνει οικονομική προσαρμογή του σχεδιασμού στα δεδομένα της χώρας και των ΟΤΑ» καθώς «δεν είναι βιώσιμος κανένας σχεδιασμός που στηρίζεται στον διπλασιασμό του κόστους τελικής διάθεσης, που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού, σημείωσε ότι μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά «θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές και μικροπολιτικές αντιδράσεις».

Σχετικά με τον ρόλο των δήμων, ανέφερε ότι «οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν, αντί να παρακολουθούν ως θεατές την κεντρική διοίκηση. Πρέπει να έχουν την ευθύνη και να λογοδοτούν και όχι απλά να πληρώνουν και να απολογούνται για τον σχεδιασμό άλλων». Και ανάφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από το 2005 έως το 2013 ο δήμος Αθηναίων έχει πληρώσει 149,5 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ, όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος του φορέα, εισφέροντας περίπου το 20% των εσόδων και το 30% των απορριμμάτων και χωρίς πλέον να μετέχει στη διοίκησή του.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε, επίσης, στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων του δήμου Αθηναίων, το οποίο ελαχιστοποιεί την ταφή, ενισχύει την ανακύκλωση και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Αναφέρθηκε στα εν εξελίξει έργα του δήμου -σταθερός και κινητός σταθμός μεταφόρτωσης, ανανέωση κάδων προσωρινής αποθήκευσης με προμήθεια 8.000 νέων, υπογειοποίηση συμπιεστών και συστοιχιών κάδων, Πράσινο Σημείο- ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Όπως είπε το Σχέδιο εστιάζει στην ανακύκλωση, η οποία έχει επεκταθεί στο σύνολο της πόλης, διαχωρίζοντας επιμέρους κατηγορίες υλικών.

Διατύπωσε την άποψη ότι οι δήμοι θα πρέπει να στραφούν «στη διαχειριστική λογική και όχι στην τεχνική λύση» και κατέληξε ότι «το Σχέδιο διατηρεί την αυτοδυναμία του χωρίς να διαταράσσει τη συλλογική προσπάθεια».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.