Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

«Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος» στο Πλανητάριο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια παράσταση αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Φωτός.

Το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου ανακοίνωσε ότι, συμμετέχοντας στους φετινούς εορτασμούς για το Διεθνές Έτος Φωτός, εντάσσει στο πρόγραμμά του τη νέα ψηφιακή παράσταση «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος», από την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως, που προτείνεται για παιδιά άνω των δέκα ετών και ενήλικες.

Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν προβολές για το κοινό (ώρες 20:00 και 21:00). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:30 της ίδιας ημέρας.

Το ορατό φως δεν είναι παρά ένα ελάχιστο τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα, αλλά και το μοναδικό που αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη όραση. Χάρη όμως στα τηλεσκόπια, τα οποία «βλέπουν» και σε διαφορετικά μήκη κύματος εκτός από το ορατό, οι αστρονομικές γνώσεις πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία, αφού η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εμπεριέχει σε κωδικοποιημένη μορφή όλες σχεδόν τις πληροφορίες, που οι επιστήμονες έχουν συλλέξει για τα άστρα, τους γαλαξίες και το Σύμπαν. Το φως, με αυτή την έννοια, είναι ο πραγματικός «Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος» και η νέα παράσταση εξηγεί ακριβώς αυτή τη σημασία του φωτός στην αστρονομική έρευνα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2015 ως το Διεθνές Έτος Φωτός, η επίσημη έναρξη του οποίου έγινε στα κεντρικά γραφεία της UNESCO, στις 19-20 Ιανουαρίου, στο Παρίσι. Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία στοχεύει να αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο το φως, αλλά και οι τεχνολογίες που σχετίζονται μ' αυτό, επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.