Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα: Αίτια επιδείνωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς ή μικρόβια, ειδικά αυτή την εποχή που βρίσκονται σε έξαρση, αποτελούν το συχνότερο αίτιο (50%-70%) επιδείνωσης των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.).

Οι παροξύνσεις των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αποτελούν και καθοριστικό παράγοντα για την πρόγνωσή τους διότι προκαλούν:

 Συχνότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία

 Χειρότερη ποιοτητα ζωής των ασθενών

 Επιδείνωση των συμπτωμάτων

 Μειωση της σωματικής δραστηριότητας

 Προοδευτική απώλεια της αναπνευστικής επάρκειας

 Αυξημένη θνητότητα

Οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε παρόξυνση της Χ.Α.Π. συνήθως παραπονιούνται για αύξηση της δύσπνοιας που μπορεί να συνοδεύεται και από βήχα με μεταβολή του χρώματος των πτυέλων τους (κιτρινωπά ή πράσινα). Τέλος μπορεί να εμφανήσουν συριγμό (σφύριγμα ή βράσιμο στο στήθος) και πυρετό.

Τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς με χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα όπως η Χ.Α.Π. περιλαμβάνουν :
Μέτρα προφύλαξης από το κρύο (καλό ντύσιμο, ζεστό περιβάλλον κ.α.)
Εμβόλια όπως το αντιγριπικό και το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου
Τήρηση της χρόνια φαρμακευτικής αγωγής που έχει συστήσει ο πνευμονολόγος σε συνδυασμό με καλή διατροφή και ήπια άσκηση όπως το τακτικό περπάτημα

Η θεραπεία της παροξύνσης της Χ.Α.Π., ανάλογα με τη βαρύτητα της παρόξυνσης, γίνεται στο σπίτι (ήπια παρόξυνση) ή στο νοσοκομείο (σοβαρή παρόξυνση). Περιλαμβάνει διάφορα θεραπευτικά μέτρα όπως την αύξηση των δόσεων και της συχνότητας λήψης των βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων, την προσθήκη αντιβίωσης ή και κορτιζόνης, τη χορήγηση οξυγόνου, την φυσιοθεραπεία, το μη επεμβατικό αερισμό ενώ αν η παρόξυνση είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η θεραπεία γίνεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπέιας (Μ.Ε.Θ.).

Πέρα όμως και πάνω από όλα τα παραπάνω η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία.

Έτσι κάθε καπνιστής/τρια άνω των 35-40 έτών, θα πρέπει να ελέγχεται αν πάσχει από Χ.Α.Π., που σημαίνει να απευθυνθεί σε Πνευμονολόγο και να κάνει Σπιρομέτρηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.