Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΟΗΕ:Μόνο το 40% των δωρεών για την καταπολέμηση Έμπολα έφτασε στην Αφρική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μόνο το 40% των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές μέχρι τα τέλη του 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική δόθηκε στις πληγείσες χώρες, αναφέρεται σε έκθεση που συνέταξε το γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το οποίο παρακολουθεί τις διεθνείς δωρεές. Σύμφωνα με την έκθεση μόλις 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 950 εκατ. ευρώ) διατέθηκαν στις κυβερνήσεις των τριών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της επιδημίας, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

«Οι καθυστερήσεις αυτές … ενδέχεται να έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του ιού και πιθανόν έχουν αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες», δήλωσε η Κάρεν Γκρέπιν, του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαιτίας του ξεσπάσματος του θανατηφόρου ιού στη δυτική Αφρική έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 8.800 άνθρωποι, αποδεκατίζοντας παράλληλα τα ήδη νοσηρά συστήματα υγείας των τριών χωρών. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός εξάπλωσης του Έμπολα φαίνεται πως έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά.

Η Γκρέπιν ανέλυσε τόσο το επίπεδο όσο και την ταχύτητα με την οποία ανελήφθησαν οι δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του ιού και πως τα στοιχεία αυτά ζυγοσταθμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των κεφαλαίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο της επιδημίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μόλις το ήμισυ των πόρων που είχαν συγκεντρωθεί από διεθνείς δωρεές είχαν φτάσει στις πληγείσες χώρες αλλά και ότι οι παγκόσμιες υπηρεσίες είχαν αποτύχει να εκτιμήσουν με αξιοπιστία το χρηματικό ποσό που ήταν απαραίτητο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της επιδημίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι η Γουινέα είχε ενημερώσει στις 23 Μαρτίου 2014 τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον «τάχιστο ρυθμό εξάπλωσης» της επιδημίας, η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε σχεδόν 5 μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, όταν δηλαδή διατέθηκαν 71 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 61,9 εκατ. ευρώ). Μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2014, περίπου 6 μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το ποσό που ήταν απαραίτητο ανέρχονταν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια (περίπου 870 εκατ. ευρώ). Περίπου 2 μήνες αργότερα το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Είναι σαφές πως οι διεθνείς ηγέτες έκριναν δύσκολο εγχείρημα να εκτιμήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, η οποία εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς», είπε η Γκρέπιν σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης. «Το πρόβλημα δεν ήταν η γενναιοδωρία των δωρητών, αλλά το ότι οι πόροι δεν διατέθηκαν αρκετά γρήγορα».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα, Ντέιβιντ Ναμπάρο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι απαιτούνται επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον τερματισμό της επιδημίας στις 3 πληγείσες χώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.