Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Το... Ρίο της Βόρειας Ελλάδος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γνωρίστε το περίφημο Ξανθιώτικο Καρναβάλι.

Το μισό αιώνα ζωής πλησιάζει φέτος το περίφημο καρναβάλι της Ξάνθης, με την πόλη να θεωρείται βασίλισσα των αποκριάτικων εκδηλώσεων και να είναι ίσως η μόνη που μπορεί να ανταγωνιστεί την αντίστοιχη διοργάνωση της Πάτρας.

Ο θεσμός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ξεκίνησε το 1966 και από τότε ενώνει επισκέπτες και ντόπιους σε μια χρωματιστή γιορτή γεμάτη κέφι και ζωντάνια, που πλημμυρίζει τα καλντερίμια της πανέμορφης Παλιάς Πόλης, αλλά και της σύγχρονης Ξάνθης.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο. Εκθέσεις με εικαστικό περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών μπλέκονται αρμονικά με χαρούμενες παρελάσεις και πληρώματα καρναβαλιστών με ευφάνταστα ονόματα!

Γλέντια και συναυλίες διοργανώνονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και η γιορτή κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου. Σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ο «Τζάρος» ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια, καίγεται πανηγυρικά δίνοντας τη λήξη των εκδηλώσεων.

Ωστόσο, δεν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη δεν βρίσκουν τους πάντες σύμφωνους, αφού φέτος η καρναβαλική εκδήλωση με θέμα το μυστήριο του γάμου που διοργάνωσαν πολιτιστικοί σύλλογοι, προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής Μητρόπολης, η οποία έκανε λόγο για μια «παρωδία του ιερού Μυστηρίου του Γάμου, που αποτελεί προσβολή».

Στη φετινή «Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση», άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο. Η εκδήλωση κινείται σε latin και σύγχρονους χορευτικούς ρυθμούς. Μουσική, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορός συνθέτουν μια απίστευτη ατμόσφαιρα που κάθε καρναβαλιστής θα ήθελε να ζήσει έστω μια φορά στη ζωή τους.

Πάρτε μια γεύση από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Ξάνθης, των προηγούμενων ετών, από τις φωτογραφίες που ακολουθούν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.