Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

«Ασπίδα» κατά του διαβήτη το γιαούρτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσοι καταναλώνουν ποσότητες γιαουρτιού κινδυνεύουν λιγότερο από τον διαβήτη, όπως επισημαίνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Κλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Νίτα Φορούχι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με αυτούς που δεν τρώνε καθόλου γιαούρτι.

Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τη σχέση γαλακτοκομικών και διαβήτη είχαν καταλήξει σε ανάμικτα και ασαφή συμπεράσματα. Η νέα αναλυτικότερη έρευνα έγινε σε πάνω από 3.500 άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους οι 753 εμφάνισαν διαβήτη σε χρονικό διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά τη διατροφή των ατόμων αυτών.

Το συμπέρασμα ήταν όσοι έτρωγαν τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (κυρίως γιαούρτι, αλλά επίσης ελαφρά τυριά τύπου «κότατζ») είχαν κατά μέσο όρο 24% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη. Ειδικά η κατανάλωση γιαουρτιού με λίγα λιπαρά (κατά μέσο όρο τέσσερις έως πέντε κεσέδες γιαουρτιού των 125 γραμμαρίων) μείωνε κατά 28% τον κίνδυνο.

Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη του γιαουρτιού, καθώς και μερικά τυριά με χαμηλά λιπαρά. «Η έρευνά μας δείχνει ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Νίτα Φορούχι.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα γιαούρτια και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικά για την υγεία συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς επίσης προβιοτικά βακτήρια.

Νέα μελέτη δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, τονίζοντας τη σημασία της κατανάλωσης γιαουρτιού στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.




Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τρεις επιστημονικές μελέτες που «παρακολούθησαν» τις διατροφικές συνήθειες συνολικά περίπου 200.000 επαγγελματιών υγείας στις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το ιατρικό τους ιστορικό και στη συνέχεια συμμετείχαν σε διαδικασία επαναξιολόγησης κάθε δύο έτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δε βρέθηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν κάθε κατηγορία γαλακτοκομικών προϊόντων ξεχωριστά, κι αφού έλαβαν υπόψιν άλλους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες, η υψηλότερη κατανάλωση γιαουρτιού βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Στη συνέχεια οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση συμπεριλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της δικής τους μελέτης και άλλων δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών, από την οποία προέκυψε ότι η κατανάλωση ποσότητας γιαουρτιού που αντιστοιχεί σε 28 γραμμάρια ανά ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 18%.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον, έχει φανεί ότι τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι σχετίζονται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού σε διαβητικούς ασθενείς, ενώ η παρούσα μελέτη δείχνει ότι το γιαούρτι πιθανόν να ασκεί προστατευτική δράση κι ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παρατηρούμενα αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.