Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Γέλα! Τα απίστευτα οφέλη του χιούμορ στην υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην σημερινή εποχή τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. Η θλίψη, η ανασφάλεια, το άγχος και η απελπισία έχουν δυστυχώς κυριέψει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Σπάνια βλέπεις πλέον ανθρώπους να γελούν με την καρδιά τους ή να κάνουν αστεία μεταξύ τους. Σαν κάποιος να μας έκλεψε τη χαρά. Στην πραγματικότητα όμως την χαρά κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει, γιατί την κρατάμε στα χέρια μας. Απλώς πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε ξανά. Το χιούμορ λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσει να ξαναβρούμε την χαρά ή τουλάχιστον να μειώσουμε τον πόνο.

Το χιούμορ είναι μια γνωστική στρατηγική προσαρμογής που τα άτομα χρησιμοποιούν με σκοπό να απελευθερώσουν την ένταση και να ανακουφιστούν από το άγχος (Butzer & Kuiper, 2008). Τα χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων, είναι το αποτέλεσμα των ψυχολογικών οφελών, που τα άτομα με καλή αίσθηση του χιούμορ έχουν στην διάθεση τους. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν χιούμορ περισσότερο συχνά έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στον πόνο και στη μυϊκή χαλάρωση (Bressler, Martin & Blshine, 2006).

Πέρα από αυτό, το χιούμορ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το άτομο, αφού μπορεί να κάνει μια δυσάρεστη κατάσταση να μοιάζει πολύ πιο εύκολη στη διαχείριση της. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χιούμορ, αποστασιοποιούνται από μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο αντικειμενική άποψη του τι συμβαίνει. Έτσι, το άτομο μπορεί να βρει ευκολότερα εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα του (Butzer & Kuiper, 2008; Overholser, 1992). Την ίδια στιγμή, το χιούμορ μειώνει τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας, αφού βοηθά τη επικοινωνία μέσα σε κάθε είδους σχέση (Abel, 2002; Bressel et al., 2006).

Το χιούμορ φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Σε καταστάσεις αμηχανίας, ένα αστείο μπορεί να «σπάσει τον πάγο» και να αποφορτίσει μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι τα άτομα με χιούμορ γίνονται περισσότερο αποδεκτά και συμπαθή στους άλλους. Ποιός δεν θέλει να συναναστρέφεται κάποιον που έχει όρεξη για χαριτωμένα πειράγματα;

Ένα άτομο με καλή αίσθηση του χιούμορ μοιάζει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση στα μάτια των άλλων. Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ένα άτομο που έχει αυτοπεποίθηση φαίνεται να πετυχαίνει πιο εύκολα τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του στόχους.

Το χιούμορ έχει μόνο θετικές συνέπειες. Άρα, μήπως να προσπαθούσαμε να το επαναφέρουμε στη ζωή μας; Μήπως να αυτοσαρκαζόμασταν λίγο παραπάνω; Μήπως να γελοιοποιούσαμε τα προβλήματα μας; Έτσι και αλλιώς, ακόμη και αν δεν τα λύσουμε, τουλάχιστον θα έχουμε γελάσει!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.