Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η ηλεκτρονική πειρατεία και τα αναπάντεχα καμώματά της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συναρπαστικά γεγονότα γύρω από τον ύποπτο κόσμο του online piracy!
Η ηλεκτρονική πειρατεία συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη, αποτελώντας πια ένα από τα καυτά θέματα της ψηφιακής μας ζωής.

Την ώρα που για κάποιους παραμένει κραυγαλέα κλοπή, για άλλους είναι απλώς ένας γρήγορος και ανέξοδος τρόπος να απολαμβάνουν πρώτοι και με διαφορά αγαπημένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μουσική φυσικά.

Οι καμπάνες του ίντερνετ χτυπούν ωστόσο πένθιμα για πολλούς και ο παγκόσμιος ιστός βρίθει από τρομακτικές ιστορίες για το πώς η ψηφιακή πειρατεία μάστισε τις ζωές ανθρώπων όταν οι διωκτικές αρχές βρέθηκαν στο κατώφλι της οικίας τους.

Παρά ταύτα, οι κουρσάροι των ιντερνετικών πρωτοκόλλων συνεχίζουν το έργο τους πυροδοτώντας παγκόσμιες εξελίξεις, κάτι που αναγκάζει δημιουργούς και ομίλους να κάνουν αυτά…

Οι δημιουργοί του «Game of Thrones» δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την πειρατεία



Η δημοφιλέστερη τηλεοπτική σειρά στην πρόσφατη ιστορία της TV δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις. Αν πρέπει να ειπωθεί, εννοείται πως παραμένει ταυτοχρόνως και το πλέον πολυκλεμμένο πρόγραμμα όλων των εποχών! Αυτό βέβαια δεν πτοεί τη δημιουργική ομάδα πίσω από τη σειρά, η οποία όχι μόνο δεν νοιάζεται καθόλου αν το προϊόν της κατεβάζεται παρανόμως σε χιλιάδες υπολογιστές της οικουμένης, αλλά έχει δηλώσει κιόλας δημοσίως ότι θεωρεί το γεγονός πιο κολακευτικό από κάθε βραβείο και έπαθλο! Ήταν τα μεγαλοστελέχη του δικτύου ΗΒΟ που ισχυρίστηκαν ότι τα τρελά νούμερα της ηλεκτρονικής πειρατείας του «Game of Thrones» είναι πιο κολακευτικά ακόμα και από Βραβείο Emmy, όταν το πρώτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου της σειράς γνώρισε 1 εκατομμύριο downloads μέσα σε 24 ώρες από την πρεμιέρα του, επίδοση ρεκόρ! Το χαρμόσυνο γεγονός του πόσα κερδίζει η σειρά από την ηλεκτρονική πειρατεία επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Time Warner, Alan Bewkes, ο οποίος βρήκε σπουδαίο το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι ρισκάρουν τη φυλακή για να δουν αμέσως κάθε νέο επεισόδιο. Τι να σου πουν λοιπόν τα γυαλιστερά βραβεία όταν έχεις το online piracy να δουλεύει υπέρ σου…

Το Netflix χρησιμοποιεί τα στατιστικά του online piracy για να αποφασίσει ποιες σειρές θα αγοράσει



Ο γίγαντας του video streaming που έχει έρθει για να αλλάξει το τηλεοπτικό πεδίο απαιτεί ακριβούτσικη συνδρομή για να απολαύσεις τις υπηρεσίες του, γι’ αυτό και δεν είναι ακόμα κοινός τόπος. Στην προσπάθειά τους λοιπόν να αφουγκραστούν τον παλμό των τηλεθεατών και να προβλέψουν τις προτιμήσεις τους, τα μεγαλοστελέχη του Netflix έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι χρησιμοποιούν ένα ιδιαίτερο εργαλείο μέτρησης τηλεθέασης, ναι αυτό της ηλεκτρονικής πειρατείας! Κι έτσι σε κάθε νέα αγορά που εισβάλει το Netflix έχουν φροντίσει οι υπεύθυνοι να μάθουν τις συνήθειες ηλεκτρονικής πειρατείας των πολιτών της, για να είναι έτσι σίγουροι τι προγράμματα θα περιλάβουν στο πακέτο. Παρατήρησαν, για παράδειγμα, ότι στην Ολλανδία οι ηλεκτρονικοί κουρσάροι έκαναν σαν τρελοί για το «Prison Break», οπότε όταν λανσαρίστηκε η βιντεο-υπηρεσία στη χώρα η συγκεκριμένη σειρά ήταν το μεγάλο όνομα που πρόσφερε στο κοινό το Netflix. Το οποίο δεν είναι φυσικά το μόνο που συμβουλεύεται τα στατιστικά των παράνομων downloads (τα οποία προσφέρουν όλα τα τορεντάδικα): πρόσφατα, μεγαλοστέλεχος της Warner Brothers ομολόγησε ότι το online piracy είναι πια ένας από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες για τη μέτρηση της απήχησης ενός προγράμματος, κάτι που συμβουλεύεται πλέον πάντα το στούντιο. Οι καιροί έχουν αλλάξει άρδην: όσο πιο πολύ κλέβεται ένα πρόγραμμα, τόσο πιο σίγουρη είναι η μακροημέρευσή του στη συμβατική αγορά…

Ο Trent Reznor μισεί τόσο τη δισκογραφική του που παρακινεί τους λάτρεις του να κλέβουν τη μουσική του



Ο frontman των Nine Inch Nails δεν τα πάει καλά με την τσουχτερή τιμή των CD, στην Αυστραλία ωστόσο έπαθε την πλάκα του με το πόσο πωλούνται οι δίσκοι του. Κι έτσι συμβούλευσε ανοιχτά τους οπαδούς του από σκηνής να κλέβουν ελεύθερα τα κομμάτια του από το ίντερνετ παρά να κλέβει αυτούς η δισκογραφική του, η Universal Records! Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, όταν ρώτησε τη Universal γιατί τα δικά του άλμπουμ κοστίζουν πολύ περισσότερο από των άλλων συγκροτημάτων που εκπροσωπεί η δισκογραφική, εκείνοι του απάντησαν λέει ότι απλώς μαδούν τους σκληροπυρηνικούς φαν των Nine Inch Nails, οι οποίοι θα πλήρωναν ό,τι κι αν χρέωνε η φίρμα. Απογοητευμένος από το σύστημα διανομής της μουσικής, ο Reznor συμβούλευσε τους φαν του να κατεβάζουν δωρεάν τη μουσική της μπάντας για να γλιτώσουν από τους αετονύχηδες…

Οι System of a Down τα πήραν τόσο με την πειρατεία της μουσικής τους που έφτιαξαν ακόμα καλύτερα κομμάτια!



Αμέσως μετά την επίσημη κυκλοφορία του εκρηκτικού άλμπουμ «Toxicity», μια σειρά από εξαιρετικά κακο-ηχογραφημένα κομμάτια της μπάντας κυκλοφόρησαν πειρατικά ως «Toxicity 2». Αυτά ήταν όντως τραγούδια των System που δεν θέλησε το συγκρότημα να συμπεριλάβει στο άλμπουμ, καθώς ήταν ακόμα σε πρωτόλειο στάδιο. Με το που το πήραν πρέφα, τα μέλη του συγκροτήματος εξαγριώθηκαν τόσο με την πειρατική κυκλοφορία που μπήκαν αμέσως στο στούντιο για να ηχογραφήσουν έναν ολοκαίνουριο δίσκο με ακόμα περισσότερα κομμάτια, για να μπουν έτσι στο μάτι των ηλεκτρονικών κουρσάρων. Και ως κερασάκι στην τούρτα, ονόμασαν το τελικό αποτέλεσμα «Steal This Album» (Κλέψε Αυτόν τον Δίσκο!). Αυτό που έκαναν οι System of a Down ήταν πρωτοποριακό: είδαν δηλαδή ότι κάποιοι κλέβουν τη μουσική τους και αντί να βγουν δημοσίως να μυξοκλαίνε, έκατσαν και έγραψαν ολόφρεσκα τραγούδια και κυκλοφόρησαν μια φτηνότερη και καλύτερα ηχογραφημένη εκδοχή του πειρατικού bootleg που πωλούνταν online. Αυτή κι αν είναι λύση για την ηλεκτρονική πειρατεία…

Η πειρατεία είναι εδώ για να σώσει όλα τα αγαπημένα μας τηλεοπτικά προγράμματα



Πολύ πριν από την εποχή που διανύουμε και έχουμε πια τη δυνατότητα να κατεβάζουμε (παράνομα πάντα!) το νέο επεισόδιο του «Breaking Bad» λίγο μετά την προβολή του, οι άνθρωποι έγραφαν σε κασέτες τα αγαπημένα προγράμματα της τηλεόρασης και έκαναν κατόπιν αντίγραφα αυτών. Παρά το γεγονός ότι αυτό μοιάζει αθώο, παραμένει πειρατεία με τα όλα της! Πειρατεία που την εκμεταλλεύονται πια οι κανονικοί ηλεκτρονικοί κουρσάροι, καθώς αυτές οι ερασιτεχνικές βιντεοκόπιες είναι το μόνο υλικό που έχουμε από τηλεοπτικές σειρές που δεν υπάρχουν πλέον πουθενά! Την ίδια ώρα, ψηφιακά αρχεία πολλών χωρών ψάχνουν σαν τρελά τις ερασιτεχνικές αυτές πειρατείες στην προσπάθειά τους να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει σε VHS από τηλεοπτικά προϊόντα του παρελθόντος. Θέλετε και το πλέον ακραίο περιστατικό όλων; Καλωσορίσατε στον κόσμο των χαμένων επεισοδίων του «Dr Who»: ήταν στη δεκαετία του 1970 όταν η πίεση από τα σωματεία των ηθοποιών που έβλεπαν τις κασέτες ως απειλή για τη δουλειά τους (γιατί να φτιάχνεις νέα επεισόδια όταν μπορείς απλώς να αναπαράγεις τα παλιά; - αυτό ήταν το σκεπτικό τους!) ανάγκασε το στούντιο να καταστρέψει δεκάδες επεισοδίων της θρυλικής σήμερα σειράς! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Και είναι ακριβώς χάρη στις πειρατικές κόπιες των φαν του «Dr Who» που πολλά από τα χαμένα επεισόδια έχουν σήμερα αποκατασταθεί…

Τη Microsoft δεν την πειράζει η κλοπή λογισμικού, αρκεί να είναι το δικό της λογισμικό



Μπορεί η Microsoft να επενδύει εκατομμύρια σε αντι-πειρατικά μέτρα, ξέρει όμως ότι από την ηλεκτρονική πειρατεία δεν μπορεί να απαλλαγεί, καθώς για κάθε μέτρο που παίρνει ο κολοσσός, οι πειρατές έχουν το αντίμετρο! Γι’ αυτό και η εταιρία διατηρεί πλέον μια αρκετά παράξενη στάση: αν είναι να κλέψεις, κλέψε από μας! Η λογική πίσω από τη συλλογιστική των μεγαλοστελεχών της φίρμας είναι απλή: κάποιος που χρησιμοποιεί πειρατικά το λογισμικό της Microsoft δεν παύει να το χρησιμοποιεί, έχοντας έτσι πολλές πιθανότητες κάποια στιγμή να γίνει πελάτης της. Ο κολοσσός δεν είναι φυσικά ευχαριστημένος από την κατάφωρη κλοπή της πνευματικής του ιδιοκτησίας, παραμένει ωστόσο εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της Microsoft (όπως ο πρόεδρος της Microsoft Βusiness Group, Jeff Raikes) κομπάζουν ότι τα δικά τους προγράμματα κλέβονται περισσότερο από της Apple!

Τα τραγούδια των Radiohead κλέβονταν τόσο γρήγορα που ο κόσμος ήξερε ήδη τους στίχους κάθε νέου δίσκου



Οι Radiohead το κατάλαβαν κάποια στιγμή ότι το κοινό θα συνέχιζε να κλέβει τη μουσική τους ό,τι και αν έκαναν, γι’ αυτό και άρχισαν να αποδέχονται το γεγονός. Συμφιλιωμένοι πια με την πειρατεία, άρχισαν να κυκλοφορούν ψηφιακά downloads «πλήρωσε με το κομμάτι», την ίδια ώρα που έσπαγαν πια πλάκα με το bootlegging και την πειρατεία. Όταν ας πούμε η μπάντα εγκαινίασε την παγκόσμια περιοδεία της από τη Βαρκελώνη για την προώθηση του νέου της δίσκου «Kid A», μέσα σε λίγες ώρες μετά τη συναυλία όλο το γεγονός φιγούραρε στον Napster. Σειρά είχε μετά το Ισραήλ, μόνο και μόνο για να δουν τα μέλη των Radiohead το κοινό να παραληρεί και να τραγουδά μαζί τους όλα τα νέα και ακυκλοφόρητα ακόμα στη χώρα κομμάτια τους! Ο μπασίστας θεώρησε το γεγονός «θαυμάσιο», καθώς αποδείκνυε ότι παρά την κλεμμένη μουσική, χιλιάδες άνθρωποι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν εισιτήριο για να απολαύσουν το λατρεμένο συγκρότημα…

Οι My Morning Jacket κλέβουν τα δικά τους CD και τα ξαποστέλνουν στους φαν τους



Το συγκρότημα είναι πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ και οι δίσκοι τους μοσχοπουλούν, αυτό βέβαια δεν τους αποτρέπει από το να είναι πολύ ωραίοι τύποι! Κι έτσι όταν το 2005 η Sony έβαλε ένα σωρό περιορισμούς στην κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ «Z», όπως ας πούμε ότι δεν μπορούσες να το κατεβάσεις από το iTunes, η μπάντα εξηγούσε μέσω της ιστοσελίδας της πώς μπορούσες να παρακάμψεις τους περιορισμούς αυτούς! Πολλοί φαν ήταν ωστόσο ακόμα εξοργισμένοι, κάτι που έκανε τους My Morning Jacket να πάνε ένα βήμα παρακάτω: πέρα από το γεγονός ότι απάντησαν σε κάθε mail θαυμαστή για το πώς θα μπορούσε να κατεβάσει δωρεάν το άλμπουμ, το συγκρότημα έφτιαξε πειρατικά αντίτυπα του δίσκου του και τα έστειλε προσωπικά σε όσους δεν κατάφερναν να το κατεβάσουν online. Ήταν ο δικός τους ιδιαίτερος τρόπος να απολογηθούν για τα καμώματα της Sony…

Συγκροτήματα πρόσφεραν κενά CD για να γράψει το κοινό τους δίσκους τους



Αυτή είναι ίσως η καλύτερη ενσάρκωση του γεγονότος ότι πολλές μπάντες συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος θα κλέψει τη μουσική τους ό,τι κι αν γίνει. Ορόσημο στέκουν εδώ οι Green Day, η μουσική των οποίων κατεβάζεται παρανόμως κατά χιλιάδες, όταν κυκλοφόρησαν ένα ιδιαίτερο άλμπουμ με ένα τσούρμο κενών CD για να φτιάξει λέει ο κόσμος τα δικά του άλμπουμ με τα τραγούδια της μπάντας! Το ίδιο έκανε και ο DJ Danger Mouse όταν συνειδητοποίησε ότι τα remix που έκανε σε τραγούδια άλλων σήκωναν μηνύσεις: κυκλοφόρησε έναν δίσκο με κενό CD για να γράψουν οι φαν τα κομμάτια του από το ίντερνετ! Αν και το πλέον αξιομνημόνευτο γεγονός παραμένει αυτό που έκαναν οι Dead Kennedys στον δίσκο τους «In God We Trust Inc.»: άφησαν άγραφτη τη δεύτερη πλευρά της κασέτας για να γράψει ο κόσμος εκεί τη μουσική της καρδιάς του. Μιλάμε για δίσκο του 1981, κάτι που μετατρέπει το πανκ συγκρότημα σε πρωτοπόρο στο θέμα που συζητάμε…

Ο Lars Ulrich έκανε πειρατικά αντίτυπα του δικού του δίσκου



Ο Lars Ulrich είναι μέλος των Metallica, των χεβιμεταλάδων που έγιναν διαβόητοι στις αρχές του 2000 όταν εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην ψηφιακή πειρατεία και πήραν κάθε μέτρο για να τη σταματήσουν. Ναι, μιλάμε για το ίδιο συγκρότημα που πριν γίνουν βαθύπλουτοι συνήθιζαν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ηχογραφεί τις συναυλίες του και να τις διακινεί στη μαύρη αγορά! Το 2009 λοιπόν ο Ulrich παραδέχτηκε ότι λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου «Death Magnetic», κατέβασε το άλμπουμ πειρατικά μόνο και μόνο για να βιώσει τον άνεμο ελευθερίας της πειρατείας, αλλά και κυρίως επειδή μπορούσε (δικά του λόγια, πάντα)! Όπως το είπε γλαφυρά: «Αν υπάρχει κάποιος που έχει το δικαίωμα να κατεβάσει το ‘‘Death Magnetic’’ τζάμπα, αυτός είμαι εγώ». Κι έτσι ο Lars αντιτάχθηκε στις αντιπειρατικές τακτικές της μπάντας του και ήρθε σε επαφή με τον ηλεκτρονικό πειρατή που κρύβει μέσα του…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.