Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Οκτώ μυστικά για να κοιμάστε... σαν πουλάκι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δοκιμάστε τα και δε θα χάσετε!

Ακούγεται αυτονόητο, όμως πόσοι από εμάς πραγματικά το κάνουμε πράξη; Πέρα από την καλή και ισορροπημένη διατροφή, ο ύπνος παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας του οργανισμού.

Μερικές από τις παρενέργειες της έλλειψης ύπνου είναι: η απώλεια της μνήμης, η σύγχυση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές ασθένειες και η κατάθλιψη.

Για όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα στον ύπνο και θέλουν να μάθουν μερικούς απλούς, φυσικούς τρόπους για να… δουν «όνειρα γλυκά», σας παρουσιάζουμε μερικά από τα «μυστικά ύπνου», όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

1. Οι ξηροί καρποί (όπως τα καρύδια και τα καρύδια Βραζιλίας) προκαλούν νύστα, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο και σελήνιο, ουσίες που βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης, της αποκαλούμενης «ορμόνης του ύπνου». Την ίδια επίδραση έχει και η κατανάλωση καλέ, ρεβυθιών και σπανακίου, ενώ οι γαρίδες και ο αστακός είναι καλές πηγές τρυπτοφάνης, μιας ουσίας που μπορεί να μετατραπεί σε σεροτονίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να νυστάξει.

2. Φάτε σαλάτα για βραδινό. Το μαρούλι περιέχει την ουσία lactucarium, η οποία έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χαλαρώνει τον εγκέφαλο. Εναλλακτικά, φτιάξτε λίγο πριν από τον ύπνο τσάι από μαρούλι, σιγοβράζοντας μερικά φύλλα μαρουλιού σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά.

3. Ο οργανισμός έχει ανάγκη από βιταμίνη Β6 για την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι τα ψάρια (όπως τόνος και σολομός), καθώς επίσης το ωμό σκόρδο και τα φιστίκια.

4. Το τσάι από χαμομήλι περιέχει γλυκίνη, μια ουσία που χαλαρώνει τα νεύρα και τους μυς και μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιο ηρεμιστικό, μειώνοντας το άγχος.

5. Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή διαθέτετε μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

6. Μισή ώρα προτού ξαπλώσετε, χαλαρώστε ακούγοντας ήρεμη μουσική. Προσπαθήστε να κοιμάστε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα και να πέφτετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

7. Κάντε ένα χαλαρωτικό, ζεστό ντους.

8. Ζεστάνετε γάλα ή φάτε μια μπανάνα. Και οι δύο αυτές τροφές απελευθερώνουν φυσικά χημικά, που βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και τρυπτοφάνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.