Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ανησυχία στους φαρμακοποιούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανοιχτά έως αργά το απόγευμα μένουν πλέον τα περισσότερα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου. Η απελευθέρωση του ωραρίου και ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε οδήγησαν όλο και περισσότερους φαρμακοποιούς να αυξήσουν τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων τους, διεκδικώντας αύξηση του τζίρου τους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή 7 στα 10 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου επιλέγουν να μένουν ανοιχτά τουλάχιστον έως τις 8 το βράδυ.

Οχι όμως πάντα, αφού η τήρηση συγκεκριμένου ωραρίου δεν είναι υποχρεωτική και ουδείς μπορεί να διασφαλίσει στον πελάτη ότι το φαρμακείο στο οποίο θα απευθυνθεί θα είναι ανοιχτό.
Εξαίρεση αποτελούν ίσως τα περίπου 150 φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο -απόλυτα ταυτισμένο με τις ώρες εφημερίας- που κλείνουν στις 11 το βράδυ.

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων τέθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην αρένα των προεκλογικών συζητήσεων για την «επόμενη ημέρα». Ο Σύλλογος ζητεί την κατάργηση των ρυθμίσεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του ωραρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές απορρύθμισαν τις εφημερίες των φαρμακείων και δημιούργησαν ασφυξία στα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς.

Η πρότασή του, όπως διατυπώθηκε πρόσφατα και προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να θεσπιστεί 48ωρο εβδομαδιαίας λειτουργίας των φαρμακείων - συνυπολογίζοντας σε αυτό και τις εφημερίες, με σαφή ορισμό των ωρών κλεισίματος.

Ο αντίλογος έρχεται από τους φαρμακοποιούς που έχουν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο και οι οποίοι τονίζουν ότι η κοινωνία έχει αγκαλιάσει τη νέα λειτουργία των φαρμακείων και ότι ενδεχόμενη υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα από την πολιτεία, θα τινάξει στον αέρα όσες επενδύσεις έγιναν στον χώρο. Από το 2011 έως σήμερα εκτιμάται ότι άνοιξαν 500 μεγάλα φαρμακεία στη χώρα μας που απασχολούν τουλάχιστον 3-4 φαρμακοποιούς έκαστο.

Πολλά φαρμακεία που επέλεξαν διευρυμένο ωράριο επίσης προχώρησαν σε νέες προσλήψεις. Είναι ενδεικτικό ότι φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας που απασχολούσε πέντε άτομα, φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου, τώρα απασχολεί 11, ενώ φαρμακείο στο Καλαμάκι προσέλαβε πέντε άτομα για να καλύψει το διευρυμένο ωράριο που τον οδήγησε σε διπλασιασμό του τζίρου του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.