Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Στην τελική ευθεία η συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για τη φοροδιαφυγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην τελική ευθεία είναι η υπογραφή της συμφωνίας κατά της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελλάδας και της πανίσχυρης αμερικανικής εφορίας IRS.

H διακυβερνητική συμφωνία προβλέπει αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή στοιχείων όσον αφορά τις καταθέσεις. Εν ολίγοις, οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να ζητούν από τους Αμερικανούς στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ και οι αμερικανικές για τις καταθέσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ. Π. Νικολούδης θα μπορεί να ζητήσει από τράπεζες σε κάθε αμερικανική πολιτεία στοιχεία Ελλήνων υπηκόων με λογαριασμούς στις ΗΠΑ, όχι μόνο εάν υπάρχουν υποψίες για "ξέπλυμα" χρήματος από εγκληματικές ενέργειες, αλλά ακόμα κι αν... απλώς φοροδιαφεύγουν.

Σημειώνεται ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία, έχουν υπογράψει συμφωνίες βάσει των οποίων δίνουν στοιχεία στις ΗΠΑ, αλλά δεν παίρνουν από αυτές. Η αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή στοιχείων έγινε δυνατή χάρη στην εξασφάλιση από την ελληνική πλευρά της εμπιστευτικότητας στην επεξεργασία των δεδομένων. Αυτό κατέστη εφικτό στην επεξεργασία του σχετικού πλαισίου από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Μετά την υπογραφή η συμφωνία θα χρειαστεί να κυρωθεί με νόμο που θα περάσει από την ελληνική Βουλή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.