Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ ζητούν οι έμποροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την αποποινικοποίηση οφειλών ασφαλισμένων προς το ταμείο επικαλούμενη και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των λοιπών αρχηγών κομμάτων ζητά με επιστολή της προς τον ΟΑΕΕ η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ ζητά να συζητηθεί άμεσα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ η πλήρης άρση της ποινικοποίησης των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς το ταμείο και να προχωρήσει η αναστολή των διώξεων καθώς και να διατηρήσει ενεργά μόνο τα αστικά μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις οφειλές των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ) προς τα δικά τους ταμεία.

Ακολουθεί η επιστολή:

Κυρία Διοικήτρια,

Ως γνωστόν, η ΕΣΕΕ και ο εμπορικός κόσμος της χώρας εδώ και χρόνια ζητούν με επιτακτικό τρόπο την αποποινικοποίηση των οφειλών για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ. Είναι πλέον ζήτημα έννομου πολιτισμού, να καταργηθεί επιτέλους αυτό το επαχθές μέτρο, να πηγαίνει ένας έμπορος στην φυλακή επειδή έχει προς το ταμείο οφειλές, που –ούτως ή άλλως- αφήνουν τον ίδιο και την οικογένειά του, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπενθυμίζουμε εδώ το αναχρονιστικό και άδικο νομικό πλαίσιο που αφορά στην ποινική καταδίωξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ:

Θεσπίστηκε με τον Αναγκαστικό Νόμο 86/1967, ο οποίος στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 αναφέρει:

«1. Όστις υπέχων νόμιμονυποχρέωσιν καταβολής των βαρυνουσών αυτόν τον ίδιον ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών), ασχέτως ποσού, προς τους εις το Υπουργείον Εργασίας υπαγομένους πάσης φύσεως Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Ασφαλίσεως ή ειδικούς Λογαριασμούς, δεν καταβάλλει ταύτας εντός μηνός, αφ' ης αύται κατέστησαν απαιτηταί, προς τους ως άνω Οργανισμούς, τιμωρείται δια φυλακίσεως τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10 χιλιάδων δραχμών.

2. Όστις παρακρατών ασφαλιστικάς εισφοράς των παρ' αυτώ εργαζομένων επί σκοπώ αποδόσεως εις τους κατά την παρ. 1 Οργανισμούς δεν καταβάλλει ή δεν αποδίδει ταύτας προς τους ανωτέρω Οργανισμούς εντός μηνός αφ' ης κατέστησαν απαιτηταί τιμωρείται επί υπεξαιρέσει δια φυλακίσεως τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10 χιλιάδων δραχμών.»

Η μέγιστη διάρκεια φυλάκισης για τα πλημμελήματα είναι 5 έτη, οπότε θεωρητικά, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει στον υπόχρεο οφειλέτη ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη.

Το άρθρο 1 του ΑΝ 86/1967 «υιοθετήθηκε» τελικά από τον ΟΑΕΕ (παράγραφος 1 άρθρου 16 του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005), ως εξής:

«1. Οι απαιτήσεις του Ο.Α.Ε.Ε., από πάσης φύσεως καθυστερούμενες εισφορές, πρόσθετα τέλη και ειδικές προσαυξήσεις, εισπράττονται κατά τη διαδικασία του νόμου περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων. (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει κάθε φορά. Τίτλους για τη βεβαίωση και την αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων του Οργανισμού αποτελούν οι Πράξεις Επιβολής Εισφορών και Προσθέτων Τελών (Π.Ε.Ε.Π.Τ.), που συντάσσονται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα του. Το ποσό των ΠΕΕΠΤ δεν αναπροσαρμόζεται και εξοφλείται με τις προβλεπόμενες κάθε φορά προσαυξήσεις.

Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει και στις ενέργειες, που προβλέπονται και από τον αναγκαστικό νόμο 86/1967 (136 Α'), όπως ισχύει κάθε φορά.»

Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι η κρίση ξεκίνησε το 2009, είναι πολλοί πλέον οι έμποροι που έχουν ασφαλιστικές οφειλές και –εκτός από τα όρια της φτώχειας που ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα τους- επικρεμάται επιπλέον επάνω από το κεφάλι τους και η «δαμόκλειος σπάθη» της ποινικής δίωξης και της φυλάκισης.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, 19 τρέχοντος, για πρώτη φορά, ακούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τη ρητή δέσμευση ότι αυτό το αναχρονιστικό αυτό πλαίσιο επιτέλους θα καταργηθεί. Η δέσμευση αυτή επαναλήφθηκε και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τρόπο ώστε να συνιστά πλέον κοινή γραμμή μετά τις εκλογές, όποια και αν είναι η Κυβέρνηση. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού και των λοιπών αρχηγών κομμάτων θέτει για πρώτη φορά υψηλά στην πολιτική ατζέντα ένα ζήτημα μέγιστης ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τον μικρομεσαίο έμπορο και επαγγελματία που έχει χτυπηθεί από την κρίση και την ύφεση.

Κατά συνέπεια, ζητούμε να συζητήσει άμεσα το Διοικητικό σας Συμβούλιο την πλήρη άρση της ποινικοποίησης των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, να προχωρήσει στην αναστολή των διώξεων ενόψει των εξελίξεων και να διατηρήσει ενεργά μόνο τα αστικά μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις οφειλές των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ.) προς τα δικά τους ταμεία.

Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκρισή σας, καθώς το αίτημά μας δεν αποτελεί πλέον μόνο επιταγή της κοινωνίας αλλά και γενική παραδοχή του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Βασίλης Κορκίδης


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.