Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Δείτε τις νέες προθεσμίες για τα αυθαίρετα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη δυνατότητα παράτασης της ισχύος του ν. 4178/13 για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτιρίων ή χρήσεων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες. Η παράταση θα δίνεται όσες φορές κριθεί απαραίτητο.

Η ισχύς της υπάρχουσας ρύθμισης για τα αυθαίρετα λήγει τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές ενάντια στη συνταγματικότητα του νόμου. Στο νέο πολυσέλιδο πακέτο τροπολογιών που κατατέθηκε στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νόμου περιλαμβάνεται πλήθος μικρών και μεγάλων τροποποιήσεων της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας.

Μεταξύ άλλων:

- Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης στις προθεσμίες του ν. 4178/13 για τα αυθαίρετα που, κατά δήλωση των δύο τελευταίων υπουργών ΠΕΚΑ, θα τελείωνε τον Φεβρουάριο του 2015.

- Προβλέπεται η δημιουργία «Κεντρικού Συμβουλίου Επιθεώρησης» υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων εμπλεκομένων υπουργείων, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο των Επιθεωρητών, πριν καταλογιστούν τα πρόστιμα ή έπειτα από προσφυγή του θιγομένου.

- Επιτρέπεται η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέσα σε αναδασωτέες εκτάσεις (λ.χ. καμένες).

- Προβλέπεται η ταυτόχρονη έκδοση αδειών κατεδάφισης και νέας δόμησης για μεγάλα κτίρια.

- Παρατείνεται κατά ένα έτος η έκδοση αδειών με τον παλαιό οικοδομικό κανονισμό.

- Επιτρέπεται να γίνονται υπερβάσεις στη δόμηση για εγκαταστάσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων μέσα σε μικρούς οικισμούς.

- Διευκολύνεται περαιτέρω η δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα.

- Μειώνονται τα κατώτερα πρόστιμα για ρύπανση υδάτων.

Τέλος, παρατείνεται κατά 5 χρόνια η λειτουργία του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς δεν έχει προχωρήσει η διπλή ανάπλαση και επιτρέπεται για 5 χρόνια η εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων του γηπέδου που δεν πληρούν προϋποθέσεις νομιμοποίησης, αλλά έχουν ελεγχθεί στατικά και κρίνονται ασφαλείς.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.