«Το διοικητικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 60%», αναφέρει ο πρύτανης του Ιδρύματος.
Οριακή καθίσταται η λειτουργία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις πρυτανικές του αρχές, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των διοικητικών του υπηρεσιών, από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, αλλά και τη μη αναπλήρωση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται.
«Ζητάμε μία έμπρακτη στήριξη από τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι έχουμε δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει και να λειτουργεί σωστά», τόνισε ο αναπληρωτής πρύτανης έρευνας και συντονισμού του ΑΠΘ και προσωρινά πρυτανεύων, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, να γίνει ενημέρωση από όλες τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων που έχουν πληγεί από το μέτρο της διαθεσιμότητας. “Ζητάμε ειδικά από την Κυβέρνηση να δείξει συνέπεια, ως προς τη διαδικασία που και η ίδια ζήτησε: Αποτύπωση των δομών του πανεπιστημίου και αξιολόγηση. Έγινε αυτή η αξιολόγηση από εξωτερικό αξιολογητή, τον οποίο όρισε το υπουργείο Παιδείας. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, το οποίο λέει ότι το ΑΠΘ χρειάζεται 969 διοικητικούς υπαλλήλους, είναι αυτό που ζητάμε τουλάχιστον να τεθεί και να αναγνωριστεί ως στόχος”, ανέφερε ο κ.Λαόπουλος.
Όπως επισήμανε, το σύνολο του προσωπικού αυτή τη στιγμή είναι 412 άτομα, ενώ ήταν 962. «Καταλαβαίνετε κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούμε”, τόνισε η αναπληρώτρια πρύτανης Ανθρώπινων Πόρων του ΑΠΘ, καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου- Πατάκα, εξηγώντας ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 70%, ενώ το διοικητικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί κατά 60%, με αποτέλεσμα να καθίσταται οριακή η λειτουργία του Πανεπιστημίου, “η οποία δεν οφείλεται στο ότι οριακά φτάνουμε, αλλά στο ότι το υπάρχων διοικητικό προσωπικό απασχολείται παράλληλα σε πάρα πολλές υπηρεσίες, έρχεται πολύ συχνά και Σαββατοκύριακο και δουλεύει σε ωράρια που είναι εξουθενωτικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Πατάκα, 81 άτομα ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πρώτο “κύμα” εφαρμογής του μέτρου και έχουν διατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, ενώ 165 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο δεύτερο “κύμα”, εκ των οποίων μόνο οι 84 θα επιστρέψουν (82 από το ΑΠΘ και 2 από άλλα πανεπιστήμια). Επίσης, 17 υπάλληλοι μετατάσσονται σε άλλα πανεπιστήμια και 10 έχουν μείνει έξω από τους πίνακες ΑΣΕΠ, που, σύμφωνα με την αντιπρύτανη, σημαίνει ότι “στις 8 Ιανουαρίου πιθανόν θα είναι στη λίστα των ανέργων”. Ζητούμε τους 969 υπαλλήλους που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, επισήμανε η κα Πατάκα.
«Όποιος τρόπος κι αν εφαρμόστηκε για τον καθορισμό του αναγκαίου διοικητικού προσωπικού κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι η υποστελέχωση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και η αδυναμία λειτουργίας έχει μέχρι στιγμής αποφευχθεί μέσα από ανορθόδοξες λύσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, ενώ για καταστροφική για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα πολιτική έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σάββας Παπαδόπουλος.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.