Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Δάνειο 200 εκατ. ευρώ ζήτησε το υπουργείο Παιδείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος η αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ με ανάδοχο την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές».

Η σχετική αναφορά με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου του 2014 έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας Επενδύσεων.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ και στην περιγραφή αναφέρεται ότι περιλαμβάνει « την απόκτηση τόπων και τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Την απολύμανση του αμιάντου σε προσδιορισμένα σχολεία καθώς και τη δομική ενίσχυση των κτιρίων για την καλύτερη προστασία έναντι του σεισμού.

Στην ενότητα των στόχων αναφέρεται ότι το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων.

Για την έγκριση του αιτήματος και την υπογραφεί της δανειακής σύμβασης θα προηγηθεί έλεγχος των σχεδίων και των σχετικών εγγράφων που έχουν κατατεθεί.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για το εν λόγω αίτημα του Υπουργείου Παιδείας ζητώντας να μάθουν τα σχολεία που θα επιλεχθούν καθώς και τον τρόπο επιλογής τους, την πηγή των άλλων 200 εκατομμυρίων ευρώ καθώς επίσης και το προς υλοποίηση έργο για το οποίο το Υπουργείο αιτήθηκε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Οι βουλευτές θέτουν τα πιο πάνω ερωτήματα γιατί η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης εξασφαλίζεται πρωτίστως μέσα από την εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, κάτι στο οποίο η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου έχει αποτύχει παταγωδώς.

Στο ερώτημα οδηγούνται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την προέλευση των 200.000.000 ευρώ ούτε για το περιεχόμενο της κατατεθείσας πρότασης. Επίσης οι Βουλευτές δεν παραλείπουν να σχολιάσουν το γεγονός ότι η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές υιοθετεί τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων δανειζόμενη χρήματα τα οποία θα καταλήξουν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα των κατασκευών που έχουν στην ιδιοκτησία τους και ΜΜΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.