Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Διπλή εξεταστική για τους φοιτητές - 48ωρη απεργία διοικητικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία ακόμη ευκαιρία να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους στο δρόμο για το πτυχίο αποκτούν οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς τον Φεβρουάριο θα μπορούν να εξεταστούν και στα μαθήματα των εαρινών εξαμήνων και τον Ιούνιο σ’ εκείνα των χειμερινών. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκαλεί αντιδράσεις πανεπιστημιακών, καθώς μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε εξεταστικά κέντρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, θα κατατεθεί τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε οι φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να μπορούν να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2015 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα, εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Η τροπολογία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε λάβει και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για το 2014. Βέβαια, για το 2014 στόχος του υπουργείου ήταν να διευκολυνθούν οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, που είχαν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών που δίνεται εκ του νόμου 4009/2011 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όμως, η νυν ηγεσία του υπουργείου έχει προβλέψει ειδική ρύθμιση (ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου) για τους εναπομείναντες «αιωνίους» που πρέπει να πάρουν το πτυχίο τους. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μία εξεταστική περίοδο τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη ή υπέβαλαν τη σχετική δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις, εξαιρέθηκαν από την αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας και τους δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον προσεχή Φεβρουάριο.

Καθώς η νέα ρύθμιση αφορά τους φοιτητές όλων των εξαμήνων (και όχι μόνο τους «αιωνίους») δημιουργείται η στρέβλωση φοιτητές να μπορούν να εξετασθούν σε μαθήματα για την επιτυχή ολοκλήρωση των οποίων απαιτούνται παρουσίες και εργασίες. «Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο και το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει στην ακαδημαϊκή αυτονομία των ΑΕΙ» ανέφερε χθες στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η Ευγενία Μπουρνόβα, πανεπιστημιακός του Παν. Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου του.

Απεργία διοικητικών

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επίσης, αρχίζει σήμερα η 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ με βάση σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Καθώς στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας, η ΟΔΠΤΕ ζητεί να επανατοποθετηθούν όλοι οι διοικητικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Ήδη έχουν προκηρυχθεί 600 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και απομένουν άλλοι περίπου 450 διοικητικοί υπάλληλοι που είναι μετέωροι. Για το θέμα, οι διοικητικοί κάθε ΑΕΙ προγραμματίζουν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.