Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Οι διάσημοι απόφοιτοι του Γέιλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα παγκοσμίως που φοίτησαν εκεί.

Το περίφημο αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ, ιδρύθηκε το 1701 και είναι ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και φυσικά, η φήμη του «εμπλουτίζεται» ακόμη περισσότερο χάρη στους πολλούς διάσημους κι επιτυχημένους ανθρώπους που έχουν περάσει τα φοιτητικά τους χρόνια εκεί.

Από τον αμερικανό στρατιώτη Nathan Hale, που φοίτησε στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1770, μέχρι την προσφάτως βραβευθείσα με Όσκαρ, νεαρή ηθοποιό Lupita Nyong'o, δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο διάσημους αποφοίτους του αμερικανικού πανεπιστήμιου.

1. Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποφοίτησε από τη Σχολή Νομικής του Γέιλ το 1973, μαζί με την τότε φιλενάδα του –και μετέπειτα σύζυγό του- Χίλαρι Κλίντον.



2. Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον αποφοίτησε επίσης από τη Σχολή Νομικής του Γέιλ την ίδια χρονιά και από τότε έχει υπηρετήσει ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, ενώ διετέλεσε και χρέη υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ομπάμα. Τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της εξακολουθούν να διατηρούν σχέσεις με το πανεπιστήμιο, κάνοντας διαλέξεις σε φοιτητές.



3. Αφού πήρε το πτυχίο του από το Γέιλ το 2003, ο Μπεν Σίλμπερμαν ίδρυσε (μαζί με τους Paul Sciarra and Evan Sharp) το Pinterest. Η εταιρεία τους σήμερα αξίζει 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν μπήκε στο Γέιλ ο Σίλμπερμαν είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την Ιατρική.



4. Ο «πατέρας» του κώδικα Μορς, Σάμιουελ Μορς, σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία στο Γέιλ στις αρχές του 1800.



5. Ο Νέιθαν Χέιλ (Nathan Hale), αμερικανός στρατιώτης κι ένας από τους πρώτους γνωστούς αμερικανούς κατασκόπους, πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του από το Γέιλ τη δεκαετία του 1770, λίγο πριν αιχμαλωτιστεί κι εκτελεστεί από το βρετανικό στρατό.



6. Ο βραβευθείς με Νόμπελ Οικονομικών Πωλ Κρούγκμαν είχε εργαστεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Ρήγκαν και θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς διαμορφωτές πολιτικής, κοινής γνώμης της σύγχρονης εποχής. Το 2010 το πανεπιστήμιο Γέιλ τού απένειμε μία από τις υψηλότερες διακρίσεις του: το βραβείο Henry E. Howland Memorial Prize.



7. Λίγο πριν την αποφοίτηση από τη Δραματική Σχολή του πανεπιστημίου το 2012, η Λουπίτα Νιόνγκο πήρε ένα ρόλο, που έμελλε να της αλλάξει τη ζωή, στην ταινία «12 χρόνια σκλάβος». Η νεαρή ηθοποιός βραβεύτηκε με Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου.



8. Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους πήρε το πτυχίο του από το Γέιλ το 1948. Το πανεπιστήμιο έχει καθιερώσει ένα τιμητικό βραβείο με τίτλο «George H. W. Bush Lifetime of Leadership Award» για τους αθλητές απόφοιτους που έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές ηγεσίας σε επιλεγμένους τομείς τους.



9. Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουώκερ Μπους μπήκε στο Γέιλ το 1964. Ήταν ο πρόεδρος της αδελφότητας Δέλτα-Κάπα-Έψιλον, μέλος της μυστικής κοινωνίας Skull and Bones.



10. Η διάσημη ηθοποιός Μέριλ Στριπ αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γέιλ το 1975. Θεωρείται ως μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής, ενώ έχει λάβει συνολικά 18 υποψηφιότητες για Όσκαρ.



Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο Business Insider.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.