Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η ρύθμιση για τα "κόκκινα" στεγαστικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά, σύμφωνα με την οποία, το 30% του δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον, ώστε να αντιμετωπιστεί σε 10 με 15 χρόνια και το υπόλοιπο που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου, θα συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ




---------------

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια


Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και για το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (που υπολογίζονται στα 27 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, ενώ, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, έχει ήδη εξεταστεί με 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες, η μία εκ των οποίων υπερθεματίζει.

Η ρύθμιση προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου, βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και το διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα.

Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε, κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται μόνο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν αφορά τα ενήμερα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αποπληρώνονται κανονικά. Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί ρύθμιση και για αυτή την κατηγορία δανείων.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης, παρουσίασε τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ. Με τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα, προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 180.000 επιχειρήσεις και να διασωθούν τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις

Η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών (τόκοι και κεφάλαιο) και μέχρι ποσού 500.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που:

- κατά τη χρήση που έληξε στις 21/12/2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ,

- δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή

- δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους.

- δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

- δεν έχουν καταδικαστεί -οι φορείς των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες- για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Διαγραφές και ρυθμίσεις δανείων

Διαγραφές και ρυθμίσεις δανείων μπορούν να γίνονται με βάση τον νόμο σε δάνεια που μέχρι τις 30.6.2014 βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών και δεν υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Η διαγραφή μπορεί να φτάνει το 50% της συνολικής απαίτησης ή εφόσον είναι μικρότερη του 50%, το υπόλοιπο να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής τους θέσης.

Πριν την υποβολή αίτησης προς την τράπεζα, ή αφότου η εταιρεία καταλήξει σε συμφωνία ρύθμισης, μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) που προβλέπονται στο νόμο 4305/2014 για τις 100 δόσεις, παίρνοντας ως «bonus» επιπλέον διαγραφή 20% σε τόκους και προσαυξήσεις.

Η διαδικασία

Ο οφειλέτης υποβάλλει βεβαίωση προς την τράπεζα όπου αποτυπώνονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του, ώστε να προσδιορισθεί η καθαρή περιουσιακή θέση του. Στη συνέχεια, η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή και διαγραφή σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις. Η τράπεζα μπορεί να παράσχει ρύθμιση ή και διαγραφή υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση. Σε περίπτωση διαγραφής πίστωσης που έχει εγγυηθεί μερικά το Ελληνικό Δημόσιο η σχετική διαγραφή κατανέμεται αναλογικά και στο εγγυημένο ποσοστό.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.