Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Όταν το κράτος στέλνει τα ανάπηρα παιδιά στα ιδρύματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το δρόμο για το άσυλο δείχνει η κυβέρνηση σε 44 παιδιά με αναπηρίες, τα οποία παρ’ ότι έχουν ενηλικιωθεί, μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες.

Πρόκειται για ανθρώπους που, λόγω των σοβαρών νοητικών και άλλων προβλημάτων υγείας, τα οποία συνήθως συνυπάρχουν, δεν μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν και συνεχίζουν να ζουν με την οικογένεια που τους μεγάλωσε.

Μετά το καλοκαίρι, η υπεύθυνη εκ του νόμου για την προστασία των εν λόγω παιδιών διοίκηση του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής - «Η Μητέρα» σταμάτησε να καταβάλει το επίδομα αναδοχής με πρόσχημα την ενηλικίωση του παιδιού.

Παράλληλα, δεν εγκρίνει τη δαπάνη για την παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων αποκατάστασης, αναγκάζοντας τους ανάδοχους γονείς να πληρώνουν οι ίδιοι τη σχολή, η οποία έχει δίδακτρα και μάλιστα «τσιμπημένα», ελλείψει δημόσιων σχολικών δομών για παιδιά άνω των 18 ετών.

Στην περίπτωση που δεν αντέχει η τσέπη τους, τους λέει ωμά: «Βάλτε το στο ίδρυμα». Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση διαρρηγνύει…τα ιμάτιά της για τη λειτουργία των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την κατάργηση του ασύλου το 2015.

Η σκληρή αυτή απάντηση, η οποία δείχνει έλλειψη ευαισθησίας και ανθρωπιάς – ανεπίτρεπτο για υπαλλήλους νοσοκομείων και προνοιακών φορέων – δόθηκε σε δύο ανάδοχες μητέρες ενήλικων κοριτσιών με σοβαρό πρόβλημα νοητικής υστέρησης.

Η 23χρονη Ιωάννα-Μαρία έχει αναπηρία 90%, αφού πάσχει από νοητική υστέρηση, αυτισμό και επιληψία και η 30χρονη Τίνα έχει σύνδρομο Williams.

Η μητέρα του δεύτερου κοριτσιού άκουσε χειρότερα λόγια από το στόμα υπαλλήλου του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού, όταν τον ρώτησε τι θα απογίνει η κόρη της και όλα τα άλλα παιδιά, αν λήξει η αναδοχή, κόψει το κράτος το επίδομα και ο γονιός για κάποιον λόγο φύγει από τη ζωή. «Δηλαδή, κυρία μου, τι εννοείτε; Ότι θα πεθάνετε εσείς και θα την πληρώνουμε εμείς; Θα μπει στο ίδρυμα» της απάντησε, αφήνοντάς τη στην κυριολεξία άναυδη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.