Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μια ξεχωριστή δωρεά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια 24χρονη φοιτήτρια μας προτρέπει για το καλό όλων να κουρευτούμε.

Ήταν το καλοκαίρι που μας πέρασε όταν διαβάσαμε για ένα ξεχωριστό μουσικό φεστιβάλ με την ονομασία Hair Fest, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Casa de la Amistad. Σε εκείνο το φεστιβάλ, τα μουσικά συγκροτήματα που πήραν μέρος αποφάσισαν να αναγκάσουν τους επισκέπτες να πληρώσουν ένα ξεχωριστό αντίτιμο, ορίζοντας ως τιμή εισιτηρίου μια χούφτα τρίχες την οποία θα χάριζαν στην συνέχεια σε όσους πάσχουν από καρκίνο.



Την ίδια σχεδόν περίοδο, ήταν που η Μελίνα Κωνσταντινίδη, μια 24χρονη φοιτήτρια από την Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να βρει κι εκείνη έναν τρόπο για να χαρίσει χαμόγελα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, προτρέποντας όλους μας να κουρευτούμε! Η εκστρατεία ενημέρωσης που διοργάνωσε με αφετηρία την Θεσσαλονίκη, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποστολή και δωρεά των μαλλιών τους σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Οι ονομασίες της ασθένειας πολλές, το ίδιο και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ασθενής στο άκουσμα της και μόνο. Οι θεραπείες όμως, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, προκαλούν μια σοβαρή απώλεια, που στοχοποιεί τους ασθενείς θυμίζοντας τους καθημερινά το πρόβλημα ακόμα και με ένα κοίταγμα στον καθρέφτη… Εκεί ακριβώς είναι που όλοι εμείς με την βοήθεια και την πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντινίδη μπορούμε με μια απλή κίνηση να απαλύνουμε τον πόνο, να γεμίσουμε την ψυχή των ασθενών με ζεστασιά και να μεταδώσουμε το μήνυμα της αγάπης και της αισιοδοξίας χαρίζοντας τους την πλούσια κόμη μας.



Η δράση, όπως μας ενημερώνει, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 υποστηρικτικά και ενημερωτικά για δύο Οργανισμούς στην Αμερική. «Όταν έκοψα και δώρισα εγώ τα μαλλιά μου, έγραψα δυο άρθρα δίνοντας το email μου. Ήδη βέβαια από τον Ιούνιο του 2014, είχα δημιουργήσει στο facebook την σελίδα "Δωρεά Μαλλιών-Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις". Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και οι άνθρωποι που θέλησαν να συνδράμουν στον σκοπό αυτό πολυάριθμοι. Έτσι σήμερα έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να δημιουργήσουμε τον πρώτο Οργανισμό Δωρεάς Μαλλιών για παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα».

Η ομάδα όλο κι διευρύνεται. Αρωγοί της προσπάθειας πλέον είναι ο κ. Οικονομάκης Θοδωρής κομμωτής και ιδιοκτήτης κομμωτηριών στην Αθήνα, ο κ. Σταύρος Πυράκης, επιχειρηματιάς στο κλάδο της κομμωτικής, η κ. Μελίνα Ντισλιάν, η κ. Έλενα Κούση και ο κ. Στάθης Κατωπόδης, δημοσιογράφοι, η κ. Μαρτίνα Κορμέντζα, κομμώτρια και ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στην ομάδα ο κ. Νίκος Χατζής ραδιοφωνικός παραγωγός και η κ. Νανά Καραγιάννη. «Ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, προσφέρουμε εθελοντικά τον χρόνο μας για να πραγματοποιήσουμε το όνειρο που λέγεται Δωρίζουμε μαλλιά-Δωρίζουμε Αγάπη» συμπληρώνει η κ. Κωνσταντινίδη.



Σήμερα η ομάδα του «Δωρίζουμε μαλλιά-Δωρίζουμε αγάπη» έχει κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, για να μπορέσουν να προχωρήσουν τις δωρεές. Όπως μας ενημερώνει η κ. Κωνσταντινίδη, έχει ήδη βρεθεί η εταιρεία που θα κατασκευάζει τις περούκες και έχει αναπτυχθεί κι ένα δίκτυο συνεργαζόμενων κομμωτηρίων, το οποίο μετρά ήδη 24 κομμωτήρια, με την ελπίδα πως ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Τα κομμωτήρια θα συμβάλλουν κουρεύοντας δωρεάν τους δωρητές. «Το μόνο που μένει είναι να καλυφθούμε με ένα νομικό πλαίσιο και να αναζητήσουμε το χώρο μας. Είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αλλά έχουμε υπομονή και διάθεση, αποσκοπώντας στην καλύτερη οργάνωση του Οργανισμού».

«Οι δωρητές βέβαια μπορούν από τώρα να κόψουν τα μαλλιά τους και να περιμένουν την ανακοίνωση για την αποστολή. Μπορεί για εμάς να είναι απλώς μια κοτσίδα, για τους ανθρώπους και πόσο μάλλον τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα και με αυτή την απώλεια είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστικό. Και μην ξεχνάμε πως το κόστος αγοράς μιας περούκας δεν είναι λίγο, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τα αυξημένα κόστη για την θεραπεία και τα φάρμακα». Μία περούκα από συνθετική τρίχα όπως μας ενημερώνει η κ. Κωνσταντινίδη κοστίζει από 500 μέχρι 700 ευρώ, ενώ μια αντίστοιχη φυσικής τρίχας, σαν αυτή που θα δωρίζει ο Οργανισμός, κοστίζει 1000 έως 1400 ευρώ. «Όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί και αυτή η ανάγκη από μια οικογένεια με ένα άρρωστο παιδί».



Τα κριτήρια της δωρεάς θα είναι οικονομικά και κοινωνικά. Δικαιούχοι θα είναι παιδιά μέχρι 21 ετών. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει να καταγράφουμε τα Ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά με καρκίνο, όμως πρόσβαση στην δωρεά μαλλιών θα έχουν και μεμονομένα περιστάτικα. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο τον δυνατόν περισσότερες ανάγκες».

Συγκινητική είναι και η ανταπόκριση του κοινού όπως μας πληροφορεί η κ. Κωνσταντινίδη. «Η μέχρι τώρα προσφορά είναι τεράστια, κάθε μέρα το κινητό μου δεν σταματά να χτυπά, τα μηνύματα στην ομάδα μας είναι πάρα πολλά. Όλη η Ελλάδα μας βοηθάει. Είναι μια ελπιδοφόρα προσπάθεια που κρύβει πολλές συγκινήσεις και δείχνει καθημερινά πόση αγάπη κρύβουμε όλοι μέσα μας. Μια τέτοια στιγμή έζησα όταν διάβασα το μήνυμα μιας κοπέλας που έπασχε από λευχαιμία η οποία μου έγραψε:

«Δεν ξέρω πως μπορώ να σε βοηθήσω, όμως εάν μπορώ θέλω να το κάνω, για όσο μπορώ ακόμα».

Ήρωες αυτής καμπάνιας, όπως υπογραμμίζει η κ. Κωνσταντινίδη, είναι και οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο, οι οποίοι έκοψαν τα μαλλιά τους για να φτιάξουν περούκες για τον εαυτό τους και τώρα θέλουν να τις δωρίσουν στα παιδιά!Σύμφωνα με τον αριθμό των ατόμων που έχουν ήδη επικοινωνήσει με την κ.Κωνσταντινίδη ή και αυτών που έχουν ήδη κουρέψει τα μαλλιά τους τα μέλη του Δωρίζουμε Μαλλιά Δωρίζουμε Αγάπη υπολογίζει πως με την επίσημη έναρξή του θα λάβει 400 κοτσίδες.



Αντίστοιχοι οργανισμοί στο εξωτερικοί μετρούν ήδη πολλά χρόνια λειτουργίας . «Στην Αμερική για παράδειγμα είναι πάρα πολλοί ενώ σε μερικές χώρες της Ευρώπης, η αντικατάσταση των μαλλιών σε καρκινοπαθείς προσφέρεται δωρεάν από το κράτος».

Η πρώτη εκδήλωση της οργάνωσης Δωρεάς Μαλλιών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη με την θερμή υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και του Δήμου. Σε δεύτερο χρόνο θα διοργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την δράση μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.