Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση για τον Έμπολα και όχι «φιλτράρισμα» ο έλεγχος των ταξιδιωτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος η ενημέρωση όσων φτάνουν στην Ευρώπη, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με στόχο να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης του Έμπολα προσφέροντας στους επιβάτες καλύτερη ενημέρωση, και όχι προκειμένου να επιβληθεί ως μέσο «φιλτραρίσματος» της κίνησης προσώπων, χρησιμοποιούνται οι έλεγχοι των ταξιδιωτών που φτάνουν σε κράτη- μέλη της ΕΕ εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Προς το παρόν δεν συνιστούμε» την θέσπιση τέτοιων ελέγχων, οι οποίοι στην ΕΕ μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί μόνο στη Βρετανία, βάσει του αμερικανικού και καναδικού μοντέλου, δήλωσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής.
«Η βασική αξία αυτού του μέτρου είναι να προσφέρει ένα μέσο για την παροχή πληροφοριών» στους ταξιδιώτες, πρόσθεσε. «Δεν θα πρέπει να περιοριστούμε στη λήψη θερμοκρασίας, πρέπει να δίνουμε περισσότερες πληροφορίες» στους πιθανούς φορείς του ιού, σημείωσε.

Πρέπει να δίνουμε στους ταξιδιώτες «έναν τηλεφωνικό αριθμό όπου θα μπορούν να απευθύνονται, ξεκάθαρες συμβουλές για την περίπτωση που πιστεύουν ότι είναι ασθενείς, όπως το να μην παρουσιάζονται χωρίς προειδοποίηση στα νοσοκομεία», ώστε να περιοριστεί κάθε κίνδυνος εξάπλωσης, είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας αναμένεται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να τεθούν σε ισχύ τέτοιοι έλεγχοι και ίσως και άλλα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της επιδημίας στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Κάθε χώρα μέλος της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει μόνη της αν θα λάβει τέτοια μέτρα, όμως η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη συντονισμού των διάφορων συστημάτων ελέγχου.

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI) ζητεί επίσης να υπάρξει ευρωπαϊκό «συντονισμός» για το θέμα, ώστε να αποφευχθεί «κάθε παράλογος φόβος και αναποτελεσματικά μέτρα».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι στιγμής απευθείας πτήσεις με τις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα) πραγματοποιεί η Air France, που συνδέει το αεροδρόμιο Ρουασί με αυτό του Κόνακρι στη Γουινέα, και οι Brussels Airlines που πραγματοποιούν πτήσεις προς το Κόνακρι και τη Μονρόβια της Λιβερίας.

Όμως αφρικανικές εταιρείες, όπως η Royal Air Maroc, έχουν δρομολόγια προς και από τις πληγείσες χώρες με συνδέσεις στη συνέχεια με ευρωπαϊκές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση «είναι απολύτως απαραίτητο οι έλεγχοι να γίνονται κατά την αναχώρηση» των ταξιδιωτών στις τρεις πληγείσες αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέχρι στιγμής περίπου 36.000 ταξιδιώτες έχουν υποβληθεί σε τέτοιους ελέγχους – λήψη θερμοκρασίας και ιατρικού ιστορικού. Σε 77 από αυτούς δεν επιτράπηκε η αναχώρηση, όμως τελικά κανείς τους δεν ασθένησε, σύμφωνα με το ACI.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.