Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μαθητές 1.313 σχολείων ενημερώθηκαν για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ενημερωθεί οι μαθητές όλων των σχολείων.

Μέσα σε 20 μέρες 1313 σχολεία ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τους κινδύνους του διαδικτύου και τους κανόνες της ασφαλούς πλοήγησης από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παράλληλα υπάρχουν άλλα 3.000 αιτήματα για ενημέρωση σύμφωνα με τον Διευθυντή κ. Σφακιανάκη.

Οι τηλεδιασκέψεις γίνονται στα πλαίσια προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας που θα εφαρμοστεί καθολικά στα σχολεία και όχι πιλοτικά όπως τόνισε ο Υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των σχολείων ανά την Ελλάδα.

Ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο των μαθητών των σχολικών μονάδων παρουσιάζοντας τις δράσεις που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία στην οποία προΐσταται όπως είναι το Cyberkid.gr, το cyber expert, cyberalert κ.α.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν και αριθμητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν το σημαντικό έργο που επιτελεί η εν λόγω Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον Διευθυντή κ. Σφακιανάκη από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν γίνει δικογραφίες για 1028 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 271 ήταν για παιδική πορνογραφία. Πραγματοποιήθηκαν 226 συλλήψεις εκ των οποίων οι 101 για παιδική πορνογραφία ενώ η Υπηρεσία είχε και 5292 εισαγγελικές παραγγελίες οι οποίες εκτελέστηκαν και τέλος είχε 8963 εισερχόμενα από την INTERPOL, EUROPOL και διάφορες άλλες υπηρεσίες για εκτέλεση.

Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η αποτροπή των αυτοκτονιών. «Δυστυχώς τα πράγματα άλλαξαν, ο κόσμος μεταλλάχθηκε και μεταλλάχθηκαν και οι αυτοκτονίες. Μέσα από το μεγάλο κεφάλαιο για εμάς, κατορθώσαμε τα τελευταία 8 χρόνια από το 2006 έως το 2014 να έχουμε αποτρέψει 1060 συμπολίτες μας από θάνατο. Περίπου 200 υποθέσεις πήγαν σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων, φανταστείτε λοιπόν να μην βρίσκαμε αυτούς τους ανθρώπους και φανταστείτε να μην είχαμε φτιάξει αυτό το μηχανισμό» επεσήμανε ο κ. Σφακιανάκης.

Ο Υπουργός Παιδείας με τη σειρά του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο ενώ αναφέρθηκε και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ώστε να απομακρυνθούν από το εκπαιδευτικό σύστημα άτομα που εμπλέκονται με περιπτώσεις παιδοφιλίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Παιδείας τα εξής:

«Επιπλέον, επειδή μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη περιπτώσεις παιδοφιλίας και αφορούν ανθρώπους που είναι στο εκπαιδευτικό σύστημα, πήραμε ακαριαίες πρωτοβουλίες και τους πετάξαμε έξω, όχι χωρίς διαμαρτυρίες από την πλευρά των στελεχών της εκπαίδευσης. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχει ένα μπλέξιμο - όχι μόνο για τις περιπτώσεις αυτές - όταν εμπλέκεται το δημόσιο, το πειθαρχικό δίκαιο και η εφαρμογή του και το ποινικό δίκαιο και η εφαρμογή του. Η επιείκεια για αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει».

Επίσης ο Υπουργός δήλωσε ότι «εάν κάποιος έχει τιμωρηθεί με λίγες ημέρες φυλάκιση, για ένα τέτοιο αδίκημα, δεν λέω ότι πρέπει να απολυθεί αλλά ας πάει κάπου αλλού, στην διοίκηση να εργασθεί. Δεν θα ξαναγυρίσει στα σχολεία ή στην διοίκηση των σχολείων. Δεν μπορεί, να τρως τρία χρόνια φυλακή, 50 χιλιάδες πρόστιμο, για τέτοιο αδίκημα και να ξαναμπείς σε τάξη ή να βγάζεις βαθμούς ή να κάνεις διοικητική δουλειά στο σχολείο. Δεν διανοείται να πλησιάσεις σε κτίριο. Δε νομίζω, ότι θα υπάρξει Βουλευτής που θα πει όχι σε αυτά. Εμείς, θα δούμε με συμπάθεια κάτι αυστηρότερο από την πλευρά της Βουλής. Κάτι επιεικέστερο δεν μπορούμε να το καταλάβουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.