Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Το μυστικό που κρύβει το ψηφιδωτό, η πιθανή αποκατάσταση και η νέα ψηφιακή απεικόνιση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αμφίπολη: Μυστήριο το τμήμα του ψηφιδωτού που λείπει

Στην αποκατάσταση του ψηφιδωτού με την μαγική αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης έχουν επιδοθεί οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη. Ο ένοικος του τύμβου δεν έχει αποκαλυφθεί, τα έως τώρα ευρήματα όμως επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. και πως είναι θαμμένο ένα πρόσωπο πιθανότατα από το περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το κατεστραμμένο τμήμα στο κέντρο της παράστασης με την Κατερίνα Περιστέρη να απαντά: «Δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά».

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ





--------------------

Μενδώνη: Θα αποκαταστήσουμε το ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Έχουν βρεθεί αρκετά τμήματα του ψηφιδωτού της Αμφίπολης, σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που έχουν αποκοπεί από το ψηφιδωτό, κάποια εκ των οποίων έχουν μήκος ως και 20 εκατοστά ή πρόκειται για μεμονωμένες ψηφίδες.

Η κυρία Μενδώνη δήλωσε αισιόδοξη, μιλώντας στον Σκάϊ, ότι οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στο δεύτερο θάλαμο του Τύμβου Καστά.

Όπως είπε το έργο αποκατάστασης θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, αλλά δεν προσδιόρισε τη διάρκεια των έργων. Επίσης σημείωσε ότι η παράσταση του ψηφιδωτού, που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, δεν είναι σπάνια στην τέχνη των αρχαίων χρόνων, καθώς έχει βρεθεί σε πολλές αγγειογραφίες.

«Τώρα την έχουμε και σε ψηφιδωτή μορφή», συμπλήρωσε.

Τα ως τώρα ευρήματα, υποστήριξε ότι επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις των ερευνητών ότι ο τάφος χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

--------------------

Αμφίπολη-Νέα 3D περιήγηση με την Περσεφόνη

Ένα νέο τρισδιάστατο βίντεο από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Στο βίντεο απεικονίζεται το ψηφιδωτό το οποίο συμπλήρωσε η λευκοντυμένη Περσεφόνη.

Στον τρίτο θάλαμο, πίσω από τις Καρυάτιδες, βρίσκεται το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, παρουσία του ψυχοπομπού Ερμή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.