Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνολικά 13.017 παιδιά διεκδίκησαν μία από τις 3.350 θέσεις.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν φέτος οι αιτήσεις για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», συνολικά 13.017 παιδιά διεκδίκησαν μία από τις 3.350 θέσεις των 60 πρότυπων πειραματικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, κατά 30% περισσότερα από το 2013, όταν συνολικά υπεβλήθησαν 9.997 αιτήσεις.

Η αύξηση των αιτήσεων καταδεικνύει το ενδιαφέρον των γονιών για το καλό δημόσιο σχολείο, όταν οι άλλες επιλογές που διαθέτουν είναι τα ιδιωτικά σχολεία και τα εν γένει μέτρια -εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα- δημόσια σχολεία. Την ίδια στιγμή, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για την κατάληψη θέσεων πενταετούς θητείας στα σχολεία αυτά. Το 2013 κατατέθηκαν 1.600 αιτήσεις για 430 θέσεις και, το 2014, 350 αιτήσεις για 120. Εκπαιδευτικοί με υψηλά μορφωτικά προσόντα (μεταπτυχιακούς τίτλους, ερευνητικό έργο κ.ά.), που δέχθηκαν να αξιολογούνται μέσα στην τάξη επειδή γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν και θα ενισχύσουν τη θέση εργασίας τους.

«Η επιτυχία των δύο πρώτων ετών των πρότυπων πειραματικών σχολείων (ΠΠΣ) δείχνει ότι το πείραμα που βασίζεται στην εκπαιδευτική αριστεία και δημιουργικότητα, στον πειραματισμό, στην καινοτομία, την εκπαιδευτική έρευνα και τη συστηματική αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μαθητών κερδίζει την κοινωνία», ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα, στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου (οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την Κυριακή) για τη λειτουργία των ΠΠΣ που θεσμοθετήθηκαν το 2011- ο Γεώργιος Καλκάνης, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής των πρότυπων πειραματικών σχολείων (ΔΕΠΠΣ).

Και η αξία της επιτυχίας ενισχύεται από το γεγονός ότι για να εισαχθούν στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια, οι μαθητές περνούν από τεστ, ενώ για την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια, ισχύει η κλήρωση. Στην εισαγωγική εξέταση για την Α΄ τάξη Γυμνασίων και Λυκείων πήραν μέρος 9.000 μαθητές οι οποίοι διαγωνίσθηκαν για 2.824 θέσεις. Η διαδικασία της εξέτασης καθώς και η επιλογή των επιτυχόντων ανά σχολική μονάδα ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.