Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Ξανά αγνοούν τους φοιτητές με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 30.09.2014


Αρ. Πρωτ.: 3933

Στο ίδιο έργο θεατές, φοιτητές ΑμεΑ και φοιτητές που έχουν στην οικογένειά τους ΑμεΑ

Το υπουργείο Παιδείας με την τελευταία τροπολογία για τις μετεγγραφές, αγνοεί για πολλοστή φορά τις αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκείνοι οι φοιτητές που είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν στην οικογένειά τους ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς μέλη της έχουν αναδείξει τα έντονα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών που έχουν στους κόλπους τους άτομα με αναπηρία, επισημαίνοντας ότι οι φοιτητές αυτών των οικογενειών σε πολλές περιπτώσεις διακόπτουν τη φοίτησή τους.

Χωρίς αντίκρισμα παραμένουν οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση των διατάξεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά στο σύστημα μετεγγραφών, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι φοιτητές που έχουν αδελφό με βαριά αναπηρία (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό) καθώς και γονείς με σοβαρές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Η δραματική οικονομική κατάσταση των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία δεν αγγίζει τους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας. Γονείς με βαριές αναπηρίες όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, αιμορροφιλικοί, θαλασσαιμικοί και άλλες αναπηρίες δεν εντάσσονται στις υποτυπώδεις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.

Ταυτόχρονα η διάταξη του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 βρίθει από αδόκιμες και αντιεπιστημονικές ορολογίες δημιουργώντας προβλήματα στην εφαρμογή της. Η περ. γγ. της παρ. 1 του άρθρου 53 αναφέρει : «γ.γ.) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%».

Αντιληπτό είναι ότι η ανωτέρω διάταξη έχει σοβαρές ελλείψεις αλλά και σοβαρά λάθη στην ορολογία η οποία δεν συνάδει με τη σύγχρονη ορολογία που έχουν υιοθετήσει τα ΚΕΠΑ στις γνωματεύσεις αναπηρίας που χορηγούν, όπως και ο σύγχρονος κόσμος! Η Συνομοσπονδία σε πάρα πολλές παρεμβάσεις έχει επισημάνει τους σωστούς όρους - το υπουργείο εξακολουθεί να τους αγνοεί.

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ στην επιστολή που επισυνάπτεται.
Το Δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.87 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.