Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σε τροχιά ο βιολογικός καθαρισμός στη Γεωργιούπολη Χανίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το έργο θα δημοπρατηθεί σε περίπου δύο μήνες.

Σε θέματα υποδομών που αφορούν κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, εστιάστηκε η χθεσινή συνάντηση, που είχαν στην έδρα του δήμου Αποκορώνου, τις Βρύσσες, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος της περιοχής Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Γεωργιούπολης που είναι πρώτης προτεραιότητας, δεδομένου ότι η περιοχή παρουσιάζει ραγδαία τουριστική και οικιστική ανάπτυξη με το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής να βρίσκονται εκεί.

Το έργο έχει σχεδιαστεί από τις αρχές του 2000, ωστόσο η αρχική του χωροθέτηση, ύστερα και από σειρά ενστάσεων που κατατέθηκαν κυρίως από ιδιώτες, είχε κριθεί πως επηρεάζει περιβαλλοντικά την περιοχή. Πάντως, το 2013 άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού, που με προϋπολογισμό 18,5 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί προς το τέλος του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2014.

Όσον αφορά σε άλλες περιοχές του δήμου, κατά την σημερινή συνάντηση, έγινε γνωστό, ότι στα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης, εντάχθηκε η κατασκευή ενός ακόμα βιολογικού καθαρισμού, κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τους οικισμούς Πλάκα, Δράπανο, Κόκκινο Χωριό, Λικοτιναρά, Βάμο και Γαβαλοχώρι.

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκε και η ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης του βορειανατολικού Αποκόρωνα. Παράλληλα, δρομολογείται μελέτη ανάπλασης της λίμνης του Κουρνά, ανάλογη με αυτή που υλοποιείται ήδη στη λίμνη της Αγιάς, στον κάμπο των Χανίων.

Η λίμνη του Κουρνά είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της περιοχής που ωστόσο έχει υποστεί τις συνέπειες της έντονης επιχειρηματικότητας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων, λόγω της υπεράντλησης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «ο σχεδιασμός έχει ως στόχο να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, μέσω της βελτίωσης των βασικών υποδομών σε όλο το εύρος του δήμου».

Στη συνάντηση τέθηκαν και αναπτυξιακά θέματα του δήμου, ενώ έγινε ανάλυση του προγραμματισμού των έργων που πρόκειται να αρχίσουν το 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.