Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Προτεραιότητα το νομοσχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με προσεκτικό τρόπο προχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», δίνοντας προτεραιότητα στο νομοσχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων, που είναι και αυτό που θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Για τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών, πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης διεμήνυε χθες ότι το θέμα είναι πρόωρο και κυρίως ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μονομερή παρέμβαση.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης -μετά τις επαφές που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μετέχουν στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ- ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ αντίστοιχη διαβεβαίωση είχε δώσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε χθες συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία εξετάστηκαν λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων, ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών αφέθηκε να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση, αυτό θα γίνει εγκαίρως, δηλαδή πριν από τα τέλη του 2014. Ενόψει και της συνάντησης του Παρισιού, η τρόικα έχει αποστείλει ήδη τις παρατηρήσεις της στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τη ρύθμιση των οφειλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός κορμός των διατάξεων έχει γίνει αποδεκτός.

Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης αποδεσμεύει ουσιαστικά τα σχέδια εξυγίανσης των επιχειρήσεων από τα δικαστήρια, ο ρόλος των οποίων περιορίζεται στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, δηλαδή των διοικήσεων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. H συμφωνία των μερών μπορεί να προβλέπει:

- Διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013.

- Εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς σε άτοκες μηνιαίες δόσεις και περίοδο αποπληρωμής έως 10 έτη και εξόφληση των οφειλών σε εργαζομένους σε 12 μήνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.