Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Κομβικής σημασίας οι τοιχογραφίες του τάφου της Αμφίπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Από τους 80 μακεδονικούς τάφους που είναι σήμερα γνωστοί, η συντριπτική πλειοψηφία έχει συληθεί», λέει η αρχαιολόγος, Έφη Οικονόμου.

Τρεις βρέθηκαν ασύλητοι, οι δύο από αυτούς βρίσκονται σους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας με κορυφαίο τον τάφο του Φιλίππου Β’.

Από τους γνωστούς μακεδονικούς τάφους «οι 28 φέρουν διάκοσμο που είναι εντυπωσιακό». Την ίδια ελπίδα, τρέφουν οι αρχαιολόγοι για τον Τύμβο Καστά. Να αποκαλύψουν τοιχογραφίες που ίσως «μιλήσουν» για την ταυτότητα του νεκρού.

«Στους μακεδονικούς τάφους δεν υπάρχουν επιγραφές», σημειώνει η κ. Οικονόμου. «Στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού δίνουν συνήθως τα κτερίσματα εφόσον αυτά υπάρχουν».

Το μήνυμα που μεταφέρει το ίδιο το μνημείο απορρέει από την τοπογραφία (σύμφωνα με τις πηγές, οι βασιλιάδες της αρχαίας Μακεδονίας θάβονταν στις Αιγές) και την εικονογραφία του.

«Η εικονογραφία των μακεδονικών τάφων αφορά συνήθως στον κόσμο των ανδρών», επισημαίνει η αρχαιολόγος και προσθέτει.

«Αναφέρεται στις σχέσεις με τους συντρόφους τους ή στις καθημερινές συνήθειες, όπως το κυνήγι. Άλλοτε, παρουσιάζονται οι ίδιοι πολεμιστές ή σε συμπόσιο. Στην περίπτωση αυτή η τοιχογραφία δείχνει ότι ο νεκρός ανήκε στην υψηλή μακεδονική κοινωνία. Στις τοιχογραφίες πρωταγωνιστούν και θέματα που έχουν να κάνουν με την θρησκεία και την μυθολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.