Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αλκοολισμός: Πώς διαπιστώνεις ότι υπάρχει πρόβλημα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το αλκοόλ και η κατανάλωση του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας :το να βγούμε έξω με φίλους για ένα ποτό, να πιούμε ένα κρασάκι με το φαγητό ή να γιορτάσουμε ένα σημαντικό γεγονός με το άνοιγμα μιας σαμπάνιας. Το αλκοόλ είναι πολλές φορές συνδεδεμένο με ευχάριστες στιγμές, στιγμές διασκέδασης, χαλάρωσης και είναι διαθέσιμο σχεδόν παντού,από το σουπερμάρκετ και την κάβα μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς μας. Λόγω του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία μας επιτρέπει, αποδέχεται και πολλές φορές ενθαρρύνει τη χρήση αλκοόλ, είναι συχνά δύσκολο να διαπιστώσει κανείς εάν όντως έχει περάσει στην αντίπερα όχθη και έχει αρχίσει να καταναλώνει αλκόολ με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές να καταναλώνουμε;

Η κατανάλωση αλκοόλ μετριέται σε μονάδες, όπου 1 μονάδα αντιστοιχεί σε 8-10mg καθαρού αλκοόλ. Μια μονάδα αλκοόλ εμπεριέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρα ή ένα μικρό ποτήρι ουίσκι ή ένα ποτηράκι κρασί. Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 14 μονάδες την εβδομάδα για τις γυναίκες και 21 μονάδες για τους άντρες. Αυτά τα όρια θεωρούνται ασφαλή από τους ειδικούς, ενώ κατανάλωση μεγαλύτερη από την αναφερόμενη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πώς μπορώ να διαπιστώσω εάν καταναλώνω το αλκοόλ καταχρηστικά;

• Εάν καταναλώνεις περισσότερο αλκοόλ απ’ότι θα ήθελες και νιώθεις ότι σου είναι δύσκολο να ελέγξεις την ποσότητα

• Εάν μετά την κατανάλωση αλκοόλ νιώθεις τύψεις και ντροπή

• Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει ψέματα σε σχέση με πόση ποσότητα κατανάλωσες ή εάν ήπιες

Εάν έχεις «κενά μνήμης» για τα πράγματα που έκανες όσο έπινες

• Εάν χρειάζεσαι το ποτό για να χαλαρώσεις ή να αλλάξεις τον τρόπο που νιώθεις

• Εάν χρησιμοποιείς αλκοόλ σε καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια σου(για παράδειγμα στο αυτοκίνητο όταν οδηγείς)

• Εάν αρχίζεις να παραμελείς κάποιες από τις υποχρεώσεις σου(π.χ εργασία, οικογένεια)

• Εάν συνεχίζεις να πίνεις ακόμα κι αν έχεις διαπιστώσει ότι το αλκοόλ έχει προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σου

Τότε σίγουρα η χρήση αλκοόλ που κάνεις έχει ξεφύγει από τα ασφαλή όρια και έχει γίνει κατάχρηση.

Η λεπτή γραμμή που χωρίζει την κατάχρηση αλκοόλ από την εξάρτηση στο αλκοόλ(τον αλκοολισμό) είναι η σωματική εξάρτηση. Εάν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι να πιείς πολύ περισσότερο από τους άλλους προκειμένου να νιώσεις την επίδραση του αλκοόλ και εάν νιώθεις ότι πρέπει να πιείς για να μη νιώσεις «άρρωστος» (για να μην έχεις δηλαδή συμπτώματα στέρησης όπως ζαλάδα, τάση προς έμετο, τρέμουλο, εφίδρωση κ.α), τότε είσαι πιθανώς εξαρτημένος από το αλκοόλ.

Πώς αντιμετωπίζεται; Πώς μπορώ να σταματήσω να πίνω;

• Κάθε μεγάλη απόφαση και αλλαγή ξεκινά με μία δέσμευση. Δεσμευόμαστε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και ύστερα αρχίζουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για αυτή την αλλαγή. Γι’αυτό, δεσμεύσου ότι θα σταματήσεις να πίνεις. Δώσε αυτή την υπόσχεση στον εαυτό σου. Στα αρχικά στάδια της απόφασης σου, μπορεί να αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στην επιθυμία σου να κόψεις το ποτό και στα ωφέλη που το αλκοόλ μπορεί να σου προσέφερε. Εάν το αλκοόλ ήταν μια «απόδραση» από τα καθημερινά προβλήματα για σένα, μπορεί να θές να το κόψεις αλλά ταυτόχρονα να μην ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα αυτά. Μπορεί το άγχος σου να μεγαλώνει όταν σκέφτεσαι ότι δεν θα έχεις πια το αλκοόλ να σε βοηθάει. Η διεργασία αυτή δεν είναι πάντα κάτι που συμβαίνει συνειδητά, γι’αυτό προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι νομίζεις ότι θα χάσεις και τι θα κερδίσεις σταματώντας το αλκοόλ. Παρομοίως σκέψου τι θα χάσεις και τι θα κερδίσεις, συνεχίζοντας το αλκοόλ.

• Θέσε στόχους. Πώς θα ήθελες να σταματήσεις να πίνεις; Μειώνοντας την ποσότητα σιγά-σιγά; Η μήπως προτιμάς να σταματήσεις αμέσως; Η επιλογή αυτή πολλές φορές εξαρτάται από τη σοβαρότητα της χρήσης που κάνεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις εξάρτησης, συνίσταται να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου γιατρού ή κλινικής που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια σου με φαρμακευτική αγωγή. Το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ στην περίπτωση σοβαρής εξάρτησης μπορεί να κρύβει κινδύνους που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα όταν παρακολουθείσαι από κάποιον ειδικό.

• Εάν νομίζεις ότι μπορείς να το κόψεις μειώνοντας, οργάνωσε ένα σχέδιο που θα ακολουθήσεις. Πώς θα μειώσεις;Θα πίνεις λιγότερα ποτά την ημέρα; Θα έχεις μέρες χωρίς αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας; Διάλεξε τον τρόπο εκείνο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα για σένα.

• Πρακτικά, άδειασε το σπίτι, το αυτοκίνητο σου και τον εργασιακό σου χώρο από κάθε ίχνος αλκοόλ.Μην μπείς στον πειρασμό να αφήσεις κάπου ένα «μπουκαλάκι για ώρα ανάγκης». Ανακοίνωσε στον περίγυρο σου ότι κάνεις προσπάθεια να κόψεις το αλκοόλ και ζήτησε την υποστήριξη τους.

• Όταν νιώθεις την παρόρμηση να πιείς, προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου κάνοντας κάτι άλλο, όπως το να πάς μια βόλτα ή να κάνεις δουλειές του σπιτιού. Θύμησε στον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους θέλεις να το κόψεις κι αν συνεχίζεις να νιώθεις την παρόρμηση να πιείς δοκίμασε να μιλήσεις σε κάποιον που ξέρει την κατάσταση και τον οποίο εμπιστεύεσαι.

• Βρές την κατάλληλη θεραπεία για σένα.Είναι σημαντικό να έχεις στήριξη στην προσπάθεια σου. Θα μπορούσες να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου, ψυχιάτρου ή να απευθυνθείς σε κάποια ομάδα ΑΑ (Ανώνυμοι Αλκοολικοί).


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.