Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Διαφωνούν οι κτηνοτρόφοι με τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκειά της σε ό,τι αφορά τον εθνικό φάκελο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), εκφράζει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Παράλληλα, καλεί τα μέλη της σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που τα αιτήματά της για άμεση καταβολή των οφειλομένων από τη βιολογική κτηνοτροφία, αλλά και την εξισωτική αποζημίωση, δεν ικανοποιηθούν πριν από το φθινόπωρο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καμπούρης, τα κύρια αιτήματα των κτηνοτρόφων δεν έγιναν δεκτά και δεν συμπεριλήφθηκαν στον εθνικό φάκελο. «(Στον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ) δεν έγινε δεκτό το κύριο αίτημα της ΠΕΚ για 'μια περιφέρεια-μια τιμή', ενώ παραμένει το θολό τοπίο με τους βοσκότοπους, που δημιουργεί αβεβαιότητα, όσον αφορά τις τελικές τιμές επιδότησης», εξήγησε ο κ.Καμπούρης (σ.σ. οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Ελλάδα να θεωρείται σαν μία περιφέρεια και να υπάρξει μία τιμή για όλες τις εκτάσεις, είτε είναι καλλιεργήσιμες είτε βοσκότοποι).

Για όλα αυτά τα θέματα, η ΠΕΚ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για άμεση συνάντηση -μέσα στον Αύγουστο- με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Κοζάνη, ώστε να αναζητηθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επέκταση της ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού και ζητούν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν.

Σε ό,τι αφορά τα οφειλόμενα από τη βιολογική κτηνοτροφία, ο κ. Καμπούρης υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν λαμβάνειν περί τα 70-80 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένουν -όπως είπε- από το 2012. "Κλείνει η τρίτη χρονιά που μας οφείλονται αυτές οι πληρωμές. Με βάση τις τελευταίες διαβεβαιώσεις που είχαμε, περιμέναμε να πληρωθούμε Νοέμβριο και φτάσαμε καλοκαίρι. Τώρα, είπαν για τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος" πρόσθεσε.

Από τη δε εξισωτική αποζημίωση, που οι παραγωγοί ανέμεναν να καταβληθεί τον Μάιο, οφείλονται σε αυτούς δεκάδες εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΠΕΚ.

Η ΠΕΚ συνεχίζει την ενημερωτική της περιοδεία για τη νέα ΚΑΠ, αρχικά εντός Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε περιφερειακούς νομούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.