Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Το τελικό σχέδιο για τα αναδρομικά στους ενστόλους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχέδιο τεσσάρων σημείων έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο για την πληρωμή των αναδρομικών των ενστόλων, αλλά και την αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών τους στα προ των περικοπών επίπεδα.

Η καταβολή των αναδρομικών υπολογίζεται σε 550 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη σε 200 εκατ. Το συνολικό κονδύλι δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί μόνο με παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκτυπο αποκλειστικά στους ενστόλους.

Ειδικότερα, στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής τα ακόλουθα:

- Συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος, συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, που έλαβαν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ το μήνα.

- Συμψηφισμός ποσού που προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και αφορά στις καταβολές που έγιναν, λόγω προαγωγών, από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα, παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει».

- Μισθολογικές προσαρμογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα ναι μεν οι αποδοχές των ενστόλων να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά να μην φθάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, πριν δηλαδή εφαρμοστούν οι περικοπές του νόμου 4046/2012.

Για το σκοπό αυτόν, έχει ζητηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί, αν η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει το Δημόσιο να επαναφέρει τους μισθούς στα προ των περικοπών επίπεδα ή αφήνει περιθώρια για χαμηλότερες αυξήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, όπως γίνεται αντιληπτό, θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια τόσο για τα αναδρομικά όσο και για τις μόνιμες ανάγκες του προϋπολογισμού.

- Σταδιακή αποπληρωμή των αναδρομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.