Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ευκαιρίες για οικονομικές διακοπές - Πως "κινείται" ο τουρισμός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σαφή δείγματα ότι ο εγχώριος τουρισμός θα «τρέξει» καλύτερα από πέρυσι παρουσιάζουν τα στοιχεία τόσο από την εγχώρια αεροπορική κίνηση όσο και από την ακτοπλοΐα, επισημαίνει ο Γιώργος Τελώνης, πρώην πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη καταγράφεται αύξηση κατά 19% των εγχώριων μετακινήσεων από αέρος, ενώ αύξηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται και στις μετακινήσεις μέσω θαλάσσης.

Ωστόσο, ο Έλληνας τουρίστας παραμένει ο «μεγάλος ασθενής» σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης. Μάλιστα, εκτιμά ότι το γεγονός της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου θα λειτουργήσει ανασταλτικά στο να κάνουν διακοπές οι Έλληνες.

Για να εκτιμηθεί το μέγεθος του εγχώριου τουρισμού και των απωλειών που αυτός έχει καταγράψει, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤE), Ανδρέας Ανδρεάδης, έχει επισημάνει ότι το 2008 τα έσοδα του κλάδου ήταν στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, το 2012 κινήθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια περίπου επίπεδα καταγράφηκαν και το 2013.

Αναφορικά με τις τιμές των καταλυμάτων, πράγματι αυτές, στους παραδοσιακούς νησιωτικούς προορισμούς είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, παρατηρεί ο κ. Τελώνης. Ο ίδιος, ως τουριστικός πράκτορας, συμβουλεύει τους Έλληνες καταναλωτές, αφού ενημερωθούν για τα συνολικά κόστη, να συμβουλευτούν τα τουριστικά γραφεία για τη διοργάνωση των διακοπών τους.

Πλέον, η τάση της εποχής είναι το τουριστικό γραφείο να διαμορφώνει ένα τουριστικό πακέτο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Έλληνα τουρίστα. Όπως εξήγησε, ο καταναλωτής ενημερώνει τον τουριστικό πράκτορα για τον προϋπολογισμό που διαθέτει και από κοινού διαμορφώνεται το τουριστικό πακέτο.

Μπορεί, όπως τονίζεται, οι «Value For Money» επιλογές να αποκλείουν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο ο καταναλωτής θα πετύχει πολύ καλή διαμονή αλλά και συνολικό κόστος μετάβασης και διατροφής στις εναλλακτικές που θα προταθούν. Αν μάλιστα ο καταναλωτής αποφύγει τον μήνα Αύγουστο για την πραγματοποίηση των διακοπών του, τότε είναι σίγουρο ότι ο προϋπολογισμός θα πέσει σε χαμηλά επίπεδα.

Ηπειρωτικοί προορισμοί που έχουν κοντά θάλασσα, ή είναι κοντά στον αστικό ιστό (πχ Χαλκιδική, Πελοπόννησος, Μακεδονία κλπ) ενδείκνυνται για οικονομικές διακοπές, τονίζει ο κ. Τελώνης.

Στην Πελοπόννησο και, συγκεκριμένα, στη Λακωνία, αναφέρει ο κ. Πολλάλης οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 45 ευρώ για το μήνα Αύγουστο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Έλληνα τουρίστα.

Την ίδια στιγμή, 130.000 δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές με ελάχιστο προϋπολογισμό, μέσω του προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 130.000 ωφελούμενους και προβλέπει την επιδότηση διακοπών διάρκειας από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2014 έως τις 31 Αυγούστου του 2015, σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι είτε εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας το έτος 2013 είτε άνεργοι που το έτος 2013 έλαβαν 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Ειδικά Μητρώα Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικές αιτήσεις, μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, γι' αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, χωρίς χρήση κωδικών πρόσβασης.

Παραμένοντας στο σκέλος των οικονομικών διακοπών για τον Έλληνα πολίτη, ο κ. Τελώνης εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους για διακοπές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτό, όπως τονίζει, απαιτεί και μία διαφορετική πολιτική και για το πότε θα ανοίγουν τα σχολεία, αλλά και στον τρόπο χορήγησης των αδειών, συνολικά.

Με τον τρόπο αυτόν και θα γίνει πράξη η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και ο Έλληνας θα πραγματοποιήσει οικονομικές διακοπές σε προορισμούς της αρεσκείας του, σημειώνει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.