Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Κοινόχρηστα ποδήλατα στα Χανιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος σταθμών αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων, αποτελούμενο από εβδομήντα ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα (εξήντα εν δράσει και δέκα εφεδρικά) και τέσσερις ειδικούς σταθμούς διάθεσης ποδηλάτων, εγκατεστημένους σε επιλεγμένα σημεία στην παλιά πόλη των Χανίων, προωθεί ο δήμος Χανίων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Οι 4 σταθμοί εγκατάστασης των ποδηλάτων είναι οι εξής:
Σταθμός 1: Πλατεία Τάλω - 10 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.
Σταθμός 2: Πλατεία Κατεχάκη -15 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.
Σταθμός 3: Πλατεία Δευκαλίωνος (Πύλη της 'Αμμου-Παρκινγκ) - 22 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.
Σταθμός 4: Πλατεία Ταξιάρχου Μαρκοπούλου -23 θέσεις ποδηλάτων

Για τη σημασία και τη συμβολή του έργου στη συνολική προσπάθεια, που καταβάλλει η δημοτική Αρχή των Χανίων για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, τη μείωση των ρύπων εντός της πόλης, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, έκανε λόγο ο δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης, παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ξεκίνημα για τον δήμο μας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης των Χανίων να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ποδήλατα για τις διαδρομές τους, διευκολύνοντας τη μετακίνησή τους και αποφεύγοντας τη χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων» είπε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του δήμου, Γαβριήλ Κουρής, αναφέρθηκε στη διαδικασία λειτουργίας του συστήματος χρήσης των ποδηλάτων επισημαίνοντας, ότι «το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τόσο τακτικούς χρήστες (δημότες, φοιτητές και τακτικούς επισκέπτες) όσο και περιστασιακούς (π.χ. τουρίστες)», διευκρινίζοντας πως «οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα ποδήλατα από τους τέσσερις σταθμούς που θα υπάρχουν στην πόλη των Χανίων, αφού έχει προηγηθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους και, εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους θα πρέπει να τα επιστρέφουν σε αυτούς».

Οι σταθμοί θα διαθέτουν οθόνη αφής, απ΄όπου θα μπορούν οι χρήστες να εγγράφονται απευθείας στο σύστημα, ενώ ειδικό λογισμικό θα δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή του συστήματος να λαμβάνει πληροφορίες που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία αυτού (αναφορές βλαβών) και την εξαγωγή αναφορών (πληροφορίες χρήσης, βλαβών ποδηλάτων, λειτουργίας σταθμών, διαδρομές ανά ημέρα, μέση διάρκεια κ.ά.).
Η χρήση των ποδηλάτων, όπως τόνισε ο κ. Κουρής, θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ τα ποδήλατα θα είναι ειδικά σχεδιασμένα με τρόπο που να διευκολύνει τη χρήση τους από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης.

Η διαδικασία για να κυκλοφορήσει κάποιος με τα κοινόχρηστα ποδήλατα είναι η εξης:
Ο χρήστης πηγαίνει σε έναν σταθμό και, χρησιμοποιώντας την ειδική μαγνητική κάρτα ή εισάγοντας τον προσωπικό του κωδικό μέσω του τερματικού ενοικίασης, επιλέγει μία κλειδαριά η οποία διαθέτει ποδήλατο.

Ο βιομηχανικός υπολογιστής του σταθμού επικοινωνεί μέσω GPRS με το κέντρο ελέγχου, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το λογισμικό διαχείρισης του συστήματος και αφού πιστοποιήσει επιτυχώς τον χρήστη, ξεκλειδώνει αυτόματα την ηλεκτρομηχανική κλειδαριά χωρίς να απαιτείται η χρήση κλειδιού από τον πολίτη.

Ο χρήστης παραλαμβάνει το ποδήλατο και αναχωρεί.

Για να τερματιστεί ο χρόνος ενοικίασης, ο πολίτης επιστρέφει σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην πόλη και κλειδώνει το ποδήλατο σε μία από τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Ο βιομηχανικός υπολογιστής του σταθμού επικοινωνεί αυτόματα με το λογισμικό κέντρου ελέγχου, προκειμένου να τερματίσει τη χρέωση και ταυτόχρονα η κλειδαριά διαβάζει το RFID chip του ποδηλάτου, έτσι ώστε να πιστοποιήσει, ότι το ποδήλατο που επέστρεψε ο χρήστης είναι αυτό το οποίο είχε χρησιμοποιήσει.

Το έργο χρηματοδοτείται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό σύμβασης υλοποίησης 160.106,64 ευρώ με ΦΠΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.