Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Εκατοντάδες οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη δωρητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διοργανώνεται στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Στη διάσκεψη δωρητών που διοργανώνουν στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Σερβία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αναμένονται 400 συμμετέχοντες, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ.

«Η Σλοβενία θα κάνει τα πάντα για να διεξαχθεί με επιτυχία η διάσκεψη δωρητών με στόχο την εξασφάλιση πόρων που θα διατεθούν για την εξάλειψη των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών» τόνισε η κ. Μπράτουσεκ μετά από σύσκεψη, χθες στη Λιουμπλιάνα, με τους πρέσβεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Γέρκιτς, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Ραντοβάνοβιτς και της Γαλλίας, Πιερ-Φρανσουά Μουριέ.

Η Σλοβενία είναι περήφανη για την άμεση και γενναιόδωρη βοήθεια που πρόσφερε στη Σερβία και στη Βοσνία, πρόσθεσε η κ. Μπράτουσεκ.

Εκτός από την πρωθυπουργό της Σλοβενίας, στη διάσκεψη δωρητών θα προεδρεύσουν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

Παρότι δεν θέλησε αποκαλύψει το ποσό της οικονομικής βοήθειας που προσδοκούν οι διοργανωτές, η πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι οι πόροι θα αξιοποιηθούν για την ανοικοδόμηση κατοικιών, σχολείων, ορυχείων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

«Αν δεν γίνουν οι βασικές επισκευές έως το φθινόπωρο, τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το σχολείο και οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από το χειμώνα», υπογράμμισε.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα αποτροπής τέτοιων τραγωδιών, πρέπει να υπάρξουν διαχείριση των υδάτων, πολιτική προστασία και βοήθεια, υδρολογικές προγνώσεις και βοήθεια στην εκκαθάριση ναρκών, ένας τομέας στον οποίο η Σλοβενία έχει μεγάλη εμπειρία.

Έως το τέλος του έτους η απόφαση για την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

Καλές ειδήσεις αναμένονται από την επικείμενη διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, Μάικλ Ντέβενπορτ.

«Προς το παρόν σχεδιάζεται πακέτο βοήθειας για το 2014 περίπου 200 εκ. ευρώ, ένα μέρος της οποίας θα διατεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Εκτός αυτού, αναμένουμε η Σερβία να λάβει πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για τους οποίους μπορεί να καταθέσει αίτηση σαν να είναι μέλος της ΕΕ. Η Σερβία έως τα μέσα Αυγούστου πρέπει να υποβάλει το αίτημα και η ΕΕ θα λάβει την απόφαση έως το τέλος του έτους» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την κριτική ότι η ΕΕ υποσχέθηκε πολλά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει φθάσει συγκεκριμένη βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, ο κ. Ντέβενοπορτ είπε ότι η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει 30 εκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κάποιων περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες του Μαΐου και ότι το πακέτο αυτό σύντομα θα επισημοποιηθεί.

«Η βοήθεια προς τη Βοσνία και τη Σερβία κατά τη διάρκεια των πλημμυρών ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας που έχει αναληφθεί ποτέ και συμμετείχαν 22 κράτη - μέλη του μηχανισμού. Μόνο σε επιχειρήσεις στη Σερβία συμμετείχαν 400 άνθρωποι από 13 χώρες και για τη συνεργασία με τον Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας θα μπορούσε να γυριστεί ταινία» ανέφερε ο κ. Ντέβενπορτ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.