Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πάρεση κερκιδικού νεύρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κερκιδικό νεύρο που προέρχεται, όπως και το μέσο και το ωλένιο, από το βραχιόνιο πλέγμα, το οποίο δημιουργείται από τα νεύρα (ρίζες) που εξέρχονται από τους σπονδύλους του αυχένα όταν πάσχει (πάρεση) εκδηλώνεται κινητικά στο χέρι (άκρα χείρα).

Αιτία: Συνήθης αιτία πάρεσης του κερκιδικού νεύρου, είναι ή κάκωση, ή κάταγμα ή εγχείρηση στην μεσότητα του βραχιονίου οστού, ή στην περιοχή του αγκώνα, απ΄ όπου διέρχεται.



Συμπτώματα: Η διάγνωση της πάρεσης του κερκιδικού νεύρου, τίθεται συνήθως από τα συμπτώματα: εκτός από την αιμωδία κυρίως στον αντίχειρα και στην ραχιαία επιφάνεια του χεριού, κύριο σύμπτωμα είναι η αδυναμία του καρπού να κάνει έκταση, δηλαδή ο καρπός πέφτει



αδυναμία εκτάσεως των δακτύλων (μούτζα)



και αδυναμία του αντίχειρα να κάνει ωτοστόπ



Διάγνωση: Εκτός απ΄ αυτή τη χαρακτηριστική κλινική εικόνα, η διάγνωση και το μέγεθος της βλάβης επιβεβαιώνεται με ΗΜΓμα, που θα αναδείξει και το ύψος της βλάβης.



Θεραπεία: η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Εάν πρόκειται για κάκωση ή κάταγμα, αναμένει κανείς για έξη (6) εβδομάδες να αναφανεί στο ΗΜΓμα βελτίωση. Σε περιπτώσεις εγχειρήσεων, μερικές φορές το μετεγχειρητικό οίδημα προκαλεί ένα είδος πάρεσης, που πρέπει να βελτιώνεται μετά τις έξι εβδομάδες.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάρεσης, πρέπει να διορθώνεται η θέση του χεριού με νάρθηκα, για να μην υποστεί, μέχρι ν΄ αποκατασταθεί το νεύρο, μόνιμη παραμόρφωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.